Szeretik a jeget és a havat a magyarok (X)

Kifejezetten kedveli a téli sportokat a magyarok fele, negyedük pedig az elmúlt öt évben egyszer legalább korcsolyázni is volt. A jégen siklás népszerűségét jól illusztrálja az is, hogy családokkal, barátokkal, szerelmes párokkal telt meg az MVM Jégkaland nevű rendezvénye keretében hét magyar város korcsolyapályája.

2019. 12. 24. 23:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korcsolyázást kedvelő magyarok nyolcvan százaléka elsősorban a közösségi élmény és a jó hangulat miatt űzi ezt a téli sportot az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. reprezentatív kutatásának eredményei alapján. Ebből kiderült az is, hogy a válaszadók fele szereti a téli sportokat, kapcsolódjon az hóhoz vagy jéghez. A szánkózás az abszolút kedvenc, ha mozgásformáról van szó, a sportok között pedig a korcsolyázás a legnépszerűbb. Előbbit a válaszadók ötöde, míg az utóbbit a negyede jelölte meg kedvencként. Síelni minden tizedik válaszadó, snowboardozni pedig a 2,4 százalékuk szokott. Leginkább gyermekkorukban vagy fiatalon, a szüleiktől, barátaiktól tanultak meg a jégen siklani a magyarok.

Ők kedvenc sportjukat már űzhetik is, mióta ismét megnyitottak a jégpályák, de a tél folyamán befagyhatnak a természetes vizeink is. Az előbbire a korcsolyázók háromnegyede jár, míg az élő vizek jegére alig a negyedük merészkedik. A mű- vagy természetes jégre a korcsolyázók fele legfeljebb öt alkalommal, ötödük viszont akár tízszer is rácsusszan egy szezonban. Az elmúlt öt évben a megkérdezettek negyede húzott korcsolyát a lábára. A legtöbben a családjukkal vagy a barátaikkal siklanak a jégen, és sokan szeretnek a párjukkal, kettesben csúszkálni. A válaszadóknak majdnem nyolcvan százaléka elsősorban a közösségi élmény és a jó hangulat miatt jár korcsolyázni. A mozgást és az egészségre gyakorolt pozitív hatást csupán a válaszadók ötöde tartja elsődlegesnek a korcsolyázás kapcsán.

Mindezek alapján egyáltalán nem meglepő, hogy az idei tél legnagyobb korcsolyás rendezvényén, az ország hét helyszínén – Budapesten, Jászberényben, Szegeden, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Pécsett és Békéscsabán – egyszerre megrendezett, ingyenes MVM Jégkalandon megteltek a pályák. Ötezernél is több korcsolyapár siklott a jégen advent harmadik vasárnapján, december 15-én. Nem csak a gyakorlott korisokat, hanem az egészen kezdőket is várták oktatással, hiszen a válaszadók több mint negyede azért nem próbálta még ki ezt a sportot, mert nem magabiztos a jégen, százból hárman pedig kifejezetten félnek a korcsolyázástól.

Azokat, akik frissen tanultak meg a jégen siklani, és a rutinosabbakat is várták további programok a jégpályák mellett. Az önfeledt jeges élmények mellett kézműves foglalkozásokkal, az MVM Minilabor fizikai kísérleteivel, valamint karácsonyi arcfestéssel is eltölthették az idejüket a vendégek. Az esemény kabalaállata, Edgar, a pingvin pedig az energiatermelés alapjairól és az energiatakarékosságról osztott meg érdekességeket az érdeklődőkkel. A rendezvényen korcsolyázók egy applikáció segítségével mérhették a mozgásukból származó energiát, a mennyiségekért cserébe pedig ajándékokat vehettek át. Az alkalmazás összesítette az országszerte korcsolyázóknál mért energiát, a végösszeg pedig egy átlagos család több mint kéthavi áramfelhasználásának megfelelő mennyiség, 402 kilowattóra volt, és Budapesten adták le a legtöbb energiát a korcsolyázók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.