Ausztrál a világ legbiztonságosabb légitársasága

Magyar Nemzet
2020. 01. 02. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetedik éve nyeri el sorozatban a világ legbiztonságosabb légitársasága címet az ausztrál Qantas – legalábbis ez derül ki az AirlineRatings.com adataiból. A CNN Travel portál felidézi, hogy az ausztrál légicég 2014 és 2017 között az adatok alapján vezette a listát, 2018-ban azonban nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, így az ArlineRatings.com ábécésorrendben tette közzé a szokásos évi listáját az első húsz helyezettről, a Qantas itt is szerepelt, 2019-ben pedig újra az első helyen állt.

A repülésbiztonsággal foglalkozó oldal közzétette az idei évre vonatkozó előrejelzéseit is, amiből az eddigi baleseti és egyéb statisztikák alapján állította össze a 20 legbiztonságosabb légitársaság listáját.

A site több mint négyszáz légicéget vesz górcső alá minden évben, a főbb szempontok között szerepelnek a légiközlekedéssel kapcsolatos szervezetek visszajelzései, baleseti statisztikák, számít továbbá a flották életkora, a pénzügyi helyzet, valamint a pilóták képzésének színvonala is. – Kisebb incidenseket nem veszünk figyelembe a lista összeállításánál, ilyenek naponta előfordulnak a legtöbb cégnél – olvasható a metódus magyarázata a portálon. Az (egyébként Ausztráliában bejegyzett portál) főszerkesztője, Geoffrey Thomas azt is elmondta, hogy a Qantas gyakorlatilag az összes biztonsági fejlesztésben élen jár, és a sugárhajtású gépek csaknem 68 évvel ezelőtti bevezetése óta, azaz az úgynevezett jet-korszakban nem volt tragikus kimenetelű balesete.

Említést érdemel a társaság a repülési adatrögzítők kidolgozásában, a globális navigációs műholdak alapján végrehajtott automatizált leszállító rendszerek és a hegyek közötti, felhőben történő landolás precíziós eljárásainak kidolgozásában betöltött szerepe is.

A Qantast az Air New Zealand követi, majd az EVA Air, az Etihad, a Qatar, a Singapore Airlines, az Emirates, az Alaska Airlines és a Cathay Pacific Airways következik. Tizenegyedik a Virgin Australia, őt követi a Hawaiian Airlines, a Virgin Atlantic Airlines, a TAP, a SAS, a Royal Jordanian, a Swiss, a Finnair, a Lufthansa, az Aer Lingus és a KLM.

Hiányzik a 2020-as listáról a British Airways, az American Airlines, a United – ezek mindegyike szerepelt az első húszban az előző évben.

A portál a legbiztonságosabb diszkont légitársaságok listáját is elkészítette. Ezeket szintén ábécésorrendben tette közzé, és az derül ki, hogy az Air Arabia, a Flybe, a Frontier, a HK Express, az IndiGo, a Jetblue, a Volaris, a Vueling, a Westjet és a Wizz Air utasainak kell a legkevésbé aggódniuk. A hazánkban másik népszerű légicég, a Rynair nem szerepel a listán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.