Jelentősen megnőtt a kereslet a befektetési arany iránt

Az amerikai-iráni konfliktus hatására ismét emelkedni kezdett az aranyár. A hagyományosan menekülő eszköznek tekintett arany árfolyama már az előző évben is rekordot döntött. A BÁV szakértője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az arany ára 2020-ban átlépheti az 1700 dolláros unciánkénti árat. Mások még a 2000 dolláros árfolyamot sem tartják elképzelhetetlennek.

Magyar Nemzet
2020. 01. 08. 15:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a befektetők az arany felé fordulnak, az mindig komoly jelzés a piacnak – olvasható a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. szerdai közleményében. A Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja egyenesen arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostanihoz hasonló geopolitikai konfliktusok idején az arany jobb befektetés, mint az olaj. Irán ilyen értelemben kulcsfontosságú szereplő, hiszen a világ kőolaj ellátásának negyede halad át az általa ellenőrzött Hormuzi-szoroson keresztül. Az amerikai-iráni konfliktus hatására az olaj ára 66 dollárról a hét elején egy rövid időre elérte a 70 dolláros hordónkénti árat is, majd azóta 68-69 dollár között ingadozik. Fontos azonban tudni, hogy amióta az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb kőolajtermelőjévé lépett elő, már kevésbé érzékeny az olajárak változására. Mindeközben a hírek hatására az arany hatéves csúcsra, 1593 dollárra ugrott. A Goldman Sachs szerint a gyengélkedő dollár, a növekvő infláció és más gyengülő gazdasági mutatók az arany árának további erősödését vetítik előre, és még a geopolitikai konfliktus ellenére is az aranyat tartják jobb menekülési eszköznek az olajjal szemben.

A hosszútávú aranyáremelkedést jól szemléltetik az előző évek adatai. 2013 év elejét leszámítva jellemzően 1200-1300 dollár között mozgott az árfolyam. Tavaly a januári 1280 dolláros unciánkénti ár az év első felében folyamatos növekedésnek indult, augusztusban átlépte az 1500 dolláros lélektani határt, majd az év második felében 1550 dollár felett maradt. Az amerikai-iráni konfliktus hatására a 2020-as év új rekorddal, 1593 dolláros unciánkénti árral indult.

A befektetők arany felé fordulását mutatja, hogy a BÁV 2019-ben közel 900 millió forint értékben, 895 millió forintért adott el befektetési aranytömböt, azaz az előző évhez képest 60 százalékkal növekedett az aranytömb forgalma. A társaság szakértője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az arany ára 2020-ban átlépheti az 1700 dolláros unciánkénti árat. Más szakértők még a 2000 dolláros árfolyamot sem tartják elképzelhetetlennek.

A BÁV szerint újdonság, hogy az aranytömböt a kisbefektetők is megtalálták. Ennek egyik oka a kiszerelésben rejlik, hiszen a nagyobb, 50 és 100 grammos tömbök mellett akár 5 grammos, fél unciás (15,55 g) vagy egy unciás (31,10 g) méretben is megvásárolhatók. A szakértők egyetértenek abban, hogy a befektetési aranynak minden diverzifikált portfólióban helye van, akár pár százezres, milliós vagy éppen tíz-, esetleg százmilliós befektetési csomagról beszélünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.