Megvan, kié lesz a Hollóházi Porcelángyár

A Hollóházi Porcelángyár Kft. száz százalékos üzletrészére a liciteljárás során a kikiáltási értéken, 175 millió forinton érkezett ajánlat – közölte a Magyar Nemzettel az MNV Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Tekintettel arra – tették hozzá –, hogy az árverésen kialakult végleges ár megegyezik a kikiáltási árral, egy licitálóról van szó. Az eljárás nyertese a pm018 Kft.

2020. 01. 27. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság üzletrészének meghirdetése része az MNV Zrt. azon portfóliótisztítási stratégiájának, melynek során olyan állami vagyonelemek meghirdetésére kerül sor online aukciós felületen, amelyek nem látnak el közfeladatot, így állami tulajdonban tartásuk sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt. A 2015 szeptembere óta sikerrel működtetett, teljes körű transzparenciát biztosító Elektronikus Aukciós Rendszer (EAR) lényege, hogy költséghatékony, gyors, rugalmas értékesítési folyamatokat tesz lehetővé és bárhonnan elérhető, így azon keresztül bárki licitálhat.

Az eljárás kiírási dokumentumai és feltételei elérhetők az elektronikus felületen.

Tekintettel arra, hogy a hollóházi porcelánra hungarikumként tekintünk, a vevő részére az üzletrész adásvételi szerződése kötelezettségeket tartalmaz azzal, hogy az MNV Zrt. a magyar állam képviseletében eljárva kizárólagossággal biztosítja díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az eredményes üzleti és piaci tevékenység érdekében. E vállalás megszegése esetén a tárgyévet megelőző év főtevékenységéből származó értékesítés nettó árbevételének 30 százalékát köteles kötbérként megfizetni a vevő, és a társaság elveszti jogosultságát a védjegy használatára. Emellett a pm018 Kft. száz százalékos üzletrésze tulajdonjogának megszerzését követő 15 éven belül a társasági részesedés elidegenítéséhez az MNV Zrt. vagy jogutódja hozzájárulása szükséges. Ennek megszegése esetén szintén kötbérfizetési kötelezettség merül fel, a részesedés eladási árának megfelelő összegű kötbér fizetésére kötelezett a vevő.

A vevő további szerződéses kötelezettségvállalása szerint – figyelemmel arra, hogy a részesedés tulajdonjogának megszerzésével a társaság többségi befolyással rendelkező tagja lesz – vállalja, hogy a részesedés tulajdonjogának átszállását követő három évig gondoskodik arról, hogy a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon. Ha ez mégis megtörténik, korlátlanul felel az eljárás valamennyi fizetési kötelezettség megtérítéséért, ide értve a társaság által ki nem elégített hitelezői igények eladóval szembeni érvényesítésével összefüggésben az eladót terhelő fizetési kötelezettségeket.

Az EAR-on 2019 decemberében indított értékesítési eljárás a licit alapján eredményesen zárult, az árverési hirdetményben és az EAR felhasználási szabályzatban meghatározottaknak megfelelően kerülhet sor a szerződéskötés előkészítésére. A végleges eredményhirdetést követő 120 napig a nyertest ajánlati kötöttség terheli. Amennyiben mégsem köttetne meg a szerződés, az eljárás eredménytelennek minősül és szükség esetén az MNV Zrt. megismételt árverést tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.