időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

A technológiaváltást segíti az Irinyi-terv

Forrás: MTI
2020.02.12. 07:41

A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi-tervvel és más, hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár.

A lap szerdai számában megjelent cikkben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kifejtette, az elmúlt években a program többek között energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztéséhez is eredményesen járult hozzá.

A jövő magyar, high-tech és zöld – mondta. Ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, amely korszerű és zöld technológiával, munkavállalóinak biztos megélhetést nyújtva, világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő.

A 2016 óta működő Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. Bejelentette azt is, hogy március 4. és 25. között lehet pályázni a kormany.hu-n elérhető dokumentumok benyújtásával.

„A magyar gazdaságpolitika egyébként egyre több helyről kap elismerő szavakat, legutóbb hétfőn Angela Merkel német kancellár is említést tett erről Orbán Viktorral való találkozója apropóján” – mondta.

Ismertette, a vissza nem térítendő támogatás maximális összege négyszázmillió forint. A legkisebb támogatható projektméret százmillió forint úgy, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összegének el kell érnie az ötvenmillió forintot. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatási intenzitás várhatóan idén is egységesen 35 százalékos lesz azért, hogy minél több vállalkozás részesülhessen támogatásban. A megítélt összegeket a vállalkozások egyebek mellett kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják.

A felhívás népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben 87 támogatási kérelmet nyújtottak be 16 milliárd forint támogatási igénnyel, a szakmai elbírálást követően a támogatásra javasolt húsz projekt érdemben járult hozzá a hazai ipar növekedéséhez – tette hozzá. Számítások alapján az Irinyi-terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden egy forint támogatásból öt év alatt négy forint költségvetési többletbevétel keletkezik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.