Évszázadokat spórolunk a bevallásnál

A lakosság egy esztendőben összesen négyszáz évnyi időt spórolhat meg azzal, hogy a hivatal készíti el a magánszemélyek szja-bevallási tervezetét, de a cégek időbeli nyeresége is évtizedeket tehet ki. Érdekes módon maga az adóhivatal is nyerhet, mégpedig nem is keveset annak révén, hogy ő dolgozik a polgárok helyett.

Jakubász Tamás
2020. 02. 26. 13:41
null
Kormányablak, NAV, adóbevallás, e személyi Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén negyedik alkalommal készít személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet az adóhivatal az adófizetőknek, ennek kapcsán a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatójánál arról érdeklődtünk, milyen előnyei vannak a magyar szisztémának.

– Az e-szja-nak is nevezett rendszer lényege, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kifizetőktől, a munkáltatóktól kapott adatok alapján egy előre kitöltött bevallást készít a magánszemélyeknek, amit az adófizetők elektronikus úton és máshogy is megnézhetnek. Ezt a dokumentumot ellenőrizni, jóváhagyni, kiegészíteni sokkal könnyebb, mint új adóbevallást készíteni – kezdte Honyek Péter. – A megoldás igazi nyertese tehát – folytatta – a lakosság, hiszen ha csak egy órát számítunk az adóbevallás elkészítésével eltöltött időre, akkor a NAV több mint 3,5 millió órát – átszámítva négyszáz évet – spórolhat a munkavállalóknak és más magánszemélyeknek minden egyes évben.

Fotó: Kurucz Árpád

A rendszer természetesen a vállalkozások, a munkáltatók teendőit is érinti. – Részben egyszerűsítés, részben viszont adminisztrációnövekedés tapasztalható – mondta az igazgató. Mint kifejtette, a társaságok szempontjából a legnagyobb előnyt az úgynevezett munkáltatói adómegállapítás lehetőségének megszűnése adja. Korábban a dolgozók kérhették, hogy a vállalat állítsa ki helyettük a bevallást, a munkáltatók évente 600-700 ezer bevallást el is készítettek 2017-ig, ami komoly papírmunkát jelentett.

– Óvatos becslés szerint egy munkáltatói adómegállapítás elkészítésének ideje fél óra volt, az e-szja bevezetése így a vállalkozások számára is érdemi, nagyjából 350 ezer órás – tehát negyvenéves – időmegtakarítást hozott minden évben – magyarázta Honyek Péter. Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos esetekben pluszadatokat kell eljuttatniuk a cégeknek a NAV-hoz, ami bővíti az adminisztrációt. – Ez a tehernövekedés azonban összességében kisebb, mint a jelentkező előny. Az új szja-bevallási rendszer tehát valójában mérsékli a vállalkozások papírmunkáját, bár nem egyenlő mértékben – summázott a szakember.

Forrás: Pénzügyminisztérium
Grafika: Magyar Nemzet

– Talán meglepő, de az állam, az adóhivatal számára is megtakarítást, mégpedig komoly megtakarítást jelent az, hogy maga az adóhivatal készíti el a magánszemélyek bevallási tervezetét – jegyezte meg az igazgató. Egyrészt megemlítette, hogy korábban a hatóság vaskos iratcsomagokat küldött ki az adófizetőknek, ami komoly nyomda- és postaköltséget jelentett. Másrészt évekkel ezelőtt igen sokan papíron adták be az szja-bevallást, amit a hivatalban kézzel fel kellett dolgozni. Harmadrészt a magánszemélyek által készített bevallásokban gyakran fordul elő hiba, amit ki kell javítani – sorolta az igazgató. Úgy vélte, az elektronikus bevallási rendszerrel csökkentek a költségek, gyorsabb lett a feldolgozás és könnyebb a hibák elkerülése, korrigálása.

Honyek Péter végezetül arról beszélt, hogy hasonló rendszerek működnek más, főként nyugat-európai országokban is, például Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Norvégiában, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában. Ezek jellemzője, hogy az ottani adóhatóság leginkább akkor készíti el az adóbevallást, ha valakinek csak bérjövedelme van. A magyar rendszer ezeknél általában szélesebb körű és nagyobb segítséget nyújt a magánszemélyeknek. Így a szisztéma a hazai adórendszer versenyképességének javításában is szerepet játszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.