Kevesebb abroncs fogyott

Először korrigált vissza a hazai gumiabroncspiac: míg 2018-ban összesen mintegy 2,960 millió gumiabroncsot értékesítettek a forgalmazók idehaza, 2019-ben csak 2,940 millió darabot tett ki az értékesítés.

Magyar Nemzet
2020. 02. 04. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú évek óta tartó emelkedés után először korrigált vissza a hazai gumiabroncspiac: míg 2018-ban összesen mintegy 2,960 millió gumiabroncsot értékesítettek a forgalmazók Magyarországon, 2019-ben csak 2,940 millió darabot tett ki az értékesítés. A továbbra is növekvő használt- és újautó-értékesítések, illetve az üzemanyag-fogyasztás trendszerű növekedése is kedvező környezetet biztosított az abroncsértékesítésnek 2019-ben, ennek ellenére a nyári szezon lassú indulásáról, majd a szezon végén nagyobb készletekről számoltak be a kereskedők. Az elmúlt évekhez hasonlóan sok autón maradtak fent a téli abroncsok, elhúzódtak az átszerelések – összegezte a piaci trendeket Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. Akár a nyári, akár a téli abroncsszegmenst tekintve, elmondható, hogy határozottan növekedett a nagy méretű, UHP abroncsok iránti kereslet.

Szerelő munkában. Nagyobb kerekeken gurulunk
Fotó: Havran Zoltán

Négy évszakos abroncsok esetén, ha a kategóriákat vizsgáljuk, akkor kiegyensúlyozott növekedésről beszélhetünk, hiszen a teljes 32,2 százalékos növekedéshez a személyabroncs-kategória 31,7, a SUV-abroncsok 31,4, míg a kisteherabroncsok 36,9 százalékkal járultak hozzá. Ha keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézzük a négy évszakos abroncsok piacát, akkor a 13 colos marad csak el a maga 5,7 százalékos növekedésével, hiszen minden nagyobb méret legalább 24 százalékkal növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.