időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kezdődhet a cölöpözés a BMW-gyár területén

Gőz József Miklós
2020.02.07. 14:33

A BMW debreceni gyárépítésének újabb fejezete kezdődhet február ­13-án. A HBM Soletanche Bachy Kft. ekkor kezdi el a majdani 460 ezer négyzetméteres alapterületű épület cölöpözési munkálatait. Ezt követően áprilisban adják át a teljes, négyszáz hektáros gyárterületet a beruházónak.

A város északnyugati ipari parkjában eddig is hatalmas munkát végeztek a szakemberek. A régészeti, lőszermentesítési és talajkiegyenlítési munkák során csaknem 2,5 millió köbméter földet mozgattak meg, és másfél kilométernyi dréncsövet fektettek le a talajvíz elvezetésére. A munka nagyságára jellemző, hogy mintegy hatezer ember dolgozott és dolgozik az előkészítésben. Folyik az ipari és közlekedési infrastruktúra kiépítése is. Két autópálya-leágazást kap a terület, de épül itt egy nagy kapacitású vasúti átrakó, kamionparkoló és vasúti megálló is. E munkákban újítják fel a BMW-gyárat megközelítő vasúti pályát. A földmunkákon kívül a Market Építő Zrt. készíti el majd a felvonulási létesítményeket, köztük egy konténervárost, az építési terület energia-, víz- és szenny­vízhálózatát, és elkészíti az aszfaltozott építési utakat is.

Hasonlóan serény munka zajlik az évi százötvenezer autót kibocsátó, már kezdetben is ezer embert foglalkoztató gyártelep emberi erőforrásainak frontján is. Az előkészítéssel kapcsolatos munkakörökre tucatnyi munkatársat vettek fel, ők a munkaköreikhez tartozó ismereteket Németországban sajátítják el. Jelenleg 18 pozícióra keresnek munkatársakat. Korábban a BMW szerződést kötött a debreceni szakképzési centrum két középiskolájával, a mechatronikusokat képző Mechwart András és az informatikusokat kibocsátó Brassai Sámuel szakgimnázium és szakképzővel a duális képzésre. Az elméleti tudást a két iskola, a gyakorlati tapasztalatokat a BMW nyújtja. A diákok tavasszal jelentkezhetnek a képzésre, amely után 2021-ben már a gyár gyakornoki helyeire pályázhatnak.

Ha a munkálatok a tervezett ütemben haladnak, nyáron rakják le az új gyár alapkövét, és utána megkezdődik az autógyár építése is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.