időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Nő az érdeklődés a falusi családi házakra

Pintér Balázs
2020.02.06. 11:04

Az elmúlt évek kiugró mértékű áremelkedése, továbbá a kistelepülési használt ingatlanok vásárlására is fordítható falusi csok megjelenése érezhetően több vevőt visz a családi házak felé. Tavaly az első kilenc hónapban az adásvételek több mint felét ez az ingatlantípus adta.

Minden második adásvétel a használt lakások piacán családi ház volt a tavaly január–szeptemberi időszakban. A statisztikai hivatal adatai szerint az is mutatja az érdeklődést irántuk, hogy miközben összességében csökkent a forgalom a lakáspiacon, a jellemzően családi házas beépítésű községekben a 2018-as mértéket meghaladó számú adásvétel köttetett.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint a családi házaknál jelentős piaci kilengés az elmúlt években nem volt látható. – Az árakat és a tranzakciószámot – a többi lakástípussal szemben – itt nem befolyásolta például a befektetési célú vásárlások felfutása. Ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt általános és kiugró mértékű áremelkedés, valamint a vidéki használt lakások vásárlására is fordítható falusi családi otthonteremtési kedvezmény megjelenése érezhetően több vevőt mozdít a családi házak felé – mutatott rá Valkó Dávid, a hálózat vezető elemzője. Érdekes, hogy miközben 2019 első három negyedévében a panellakások ára 22 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakával összevetve, addig a családi házak alig 4 százalékkal drágultak országosan.

A családi házaknál egyértelmű forgalomnövelő hatást jelentett a falusi csok tavaly júliusi bevezetése. Az érintett 2486 legfeljebb ötezer lakosú településen akár 5 millió forint értékben lehet állami támogatást igénybe venni ingatlanvásárlásra és ugyanennyit bővítésre, korszerűsítésre. Sőt, január óta saját lakhatási célú lakásépítésnél és a bővítési, korszerűsítési munkálatoknál ezekben a községekben 5 millió forintig áfa-visszatérítés is igényelhető.

Ez jelentős árelőnyt jelent az értékesítési céllal épülő családi házakkal szemben, amelynek vevői ettől az évtől újra 27 százalékos áfával tudják csak megvásárolni az ingatlant. – A megnövelt áfa következtében ugyanakkor várhatóan nemcsak az építkezések száma csökken, de munkaerő is felszabadul, tehát csökkenhetnek az építtetők költségei és könnyebben lehet majd kivitelezőt találni. A könnyebben hozzáférhető és esetleg olcsóbb munkaerő pedig – a vidéki kistelepüléseken elérhető támogatásokkal együtt – kedvezhet a saját célú vidéki családi házas építkezéseknek, bővítéseknek és korszerűsítéseknek egyaránt – vélekedett Valkó Dávid.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.