Percek alatt milliárdokat keresett az Amazon vezetője

Mártonffy Attila
2020. 02. 03. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hetet zárt az elmúlt napokban Jeff Bezos: a világ leggazdagabb embere még gazdagabb lett. Az Amazon online áruház alapítója és vezérigazgatója ugyanis percek alatt nyolcmilliárd dollárt keresett, miután a pénteki tőzsdei kereskedés végén cége részvényeinek árfolyama hirtelen több mint hét százalékkal kilőtt, és kétezer dolláron zárt az előző napi záráshoz viszonyítva. A kurzus megugrásának előzménye az volt, hogy az Amazon a Wall Street várakozását messze meghaladó mértékű eredményről számolt be a negyedik negyedévre. Az online kereskedés pénteken még kis időre csatlakozott is a tőzsdei társaságok azon elit csoportjához – Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet –, amelyek piaci kapitalizációja meghaladja az ezermilliárd dollárt. Ilyesmi 2018 óta nem történt az Amazonnal, bár most is csak kis ideig tartott.

Jeff Bezos vagyonának nagy része az Amazon részvényeiből származik: az üzletember 57,5 millió részvényt birtokol, ami a társaság mintegy 12 százalékát jelenti. Az árfolyamok emelkedése folytán Bezos részvénypakettjének értéke 115,6 milliárd dollárra ugrott, a vezér teljes vagyona 124 milliárd dollárra nőtt – idézi a CNN amerikai hírtelevízió a Bloomberg Billionaires Indexét. 2020 tehát jól kezdődött az üzletembernek, miután tavaly pénzügyei kissé összezilálódtak. Bezos és felesége, McKenzie 2019 januárjában jelentették be a válásukat, aminek az egyik következménye az lett, hogy Bezos bankszámlája erősen megcsappant.

A feleség megkapta az Amazon családi pakettjének negyedét, s ezzel a vállalat négy százaléka a birtokába került. Ráadásul a tavalyi negyedik negyedévben a papírok is estek, mivel a cég túl sokat ruházott be az egynapos szállítások fejlesztésébe, ami csökkentette a nyereséget. A befektetés azonban később lassan kezdett megtérülni, mivel a korábbiaknál több előfizető csatlakozott a vállalat prémium szolgáltatásaihoz – például az eredeti videótartalmakhoz való hozzáféréshez –, így világszerte már több mint 150 millióan élnek a tagság nyújtotta előnyökkel. Látva az eredményeket, a befektetők kezdeti aggodalma is csitulóban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.