Ajánlást tett közzé a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a hazai szálláshelyek vezetői és munkavállalói felé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ebben külön felhívják a figyelmet arra, hogy a turisztikai szakemberek változatlanul megkülönböztető elbánás nélkül, figyelmesen fogadják a kínai, ázsiai vendégeket, ez Magyarország imázsának szempontjából, illetve turizmusunk töretlen fejlődése érdekében kulcsfontosságú.

Fotó: Teknős Miklós
A javaslat részletesen kitér a higiéniai tennivalókra, illetve a dolgozók tájékoztatásának fontosságára. Amellett, hogy javasolják a napközbeni gyakori kézmosást fertőtlenítővel, alkalmanként legalább 20 másodpercig, a szálloda éttermének bejáratánál fertőtlenítő folyadékot, spray-t is biztosítanak a vendégeknek, akárcsak az öltözőkben, illetve a munkatársak részére. A koronavírus időszakában a szokásosnál gyakrabban végeznek el bizonyos takarítási folyamatokat (liftek, ajtókilincsek, mosdók, hajszárítók, WC-k), emellett kiemelt figyelmet fordítanak az éttermi porcelánok, evőeszközök, poharak mosogatására, a büféasztalokra, az orvosi és wellnessterületekre és a személyzet személyi higiénéjére.
A szállodákban megtiltották, hogy enyhe betegséggel bárki dolgozzon, és ha a vendéglátók bármilyen gyanús esetet észlelnek, azonnal értesíteniük kell a hotel vezetőjét. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy koronavírus miatti megbetegedés történt, a vendéget, dolgozót elsőként elkülönítik, orvost hívnak, illetve utánanéznek, hogy kikkel érintkezett, és értesítik a közegészségügyi hatóságot.