Ismerős is, meg nem is a Gyál külterületén található Galopp Major azoknak, akik régen nem jártak errefelé, mert bár az étterem kívülről és belső dizájnjában is majdnem ugyanolyan, mint évekkel ezelőtt, az étlap egyértelmű és radikális változásról tanúskodik. A többtucatnyi hagyományos magyar fogást tartalmazó, jól bevált csárdaételsort egy sokkal szűkebb, alig húsz tételből álló étlapra cserélték, olyan különlegességekkel, mint a konfitált vaddisznótarja vadasan, vörösáfonyával és szalvétagombóccal vagy a rántott kecskesajt sült répapürével, bulgurral és céklával. A „tettes” Bötz-Gál Tamás séf, az Up & Down, a Gerbeaud és az Onix egykori szakácsa, a Costes volt séfhelyettese, vele helyezte új alapokra a kínálatot az étterem tulajdonosa, Benke Dávid.
– A magyar konyha hagyományain alapuló modern ízvilágú ételsor ugyan nem aratott osztatlan sikert, a törzsvendégek nagy része értetlenül fogadta a változást, ők sajnos elhagytak minket. Nekem ugyanakkor ez egy sokkal vállalhatóbb, minőségben és ár-érték arányban is abszolút versenyképesebb étlap – mondja a fiatalember, akinek nyolc évvel ezelőtt még csupán „egy kellemes kis étterem” volt a fejében.
Benke Dávid akkor vette át édesapjától a családi vállalkozásban működtetett csárdát meg a hozzá tartozó majort és szálláshelyet, amiből ma már az étterem a prioritás. – Tizennyolc évesen biztos voltam benne, hogy soha nem fogom átvenni a majort édesapámtól, meg is mondtam neki, hogy a vendéglátás nem nekem való, nekem rendes munkám lesz. El is végeztem a közgazdaság-tudományi egyetemet, dolgoztam gazdaságkutató elemzőként, majd gazdasági újságíróként a Világgazdaságnál, aztán amikor láttam, hogy a bérlők, akik az éttermet üzemeltetik, egyszerűen nem tudják nyereségessé tenni, és ez tulajdonképpen a családom megélhetését veszélyezteti, úgy döntöttem, fejest ugrok az ismeretlenbe – meséli.
Az „ugrást” szinte szó szerint kell érteni, mert az ifjú tulajdonos abszolút kívülálló volt ezen a területen. Egy gyorstalpaló OKJ-s tanfolyamot elvégzett ugyan még az újranyitás előtt, itt azonban, mint fogalmaz, nagyon régimódi vendéglátást oktatnak, ami nagyon nem passzolt az ő elképzeléseihez.