Kevesebb céget törölnek, mint indítanak

Magyar Nemzet
2020. 03. 13. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz százalékkal több volt a törölt cégek száma, mint az újonnan indulóké az év második hónapjában – derül ki az Opten adataiból. Ugyan februárban a 2580 cégalapítás mellett 3098 cégtörlést tettek közzé, a vállalkozások számának csökkenése lassulni látszik. A céginformációs szolgáltató elemzése szerint a törölt cégek száma a tavalyi év egyes hónapjaiban még több mint 60 százalékkal is meghaladta az újonnan indulókét. Az Opten szerint a cégek száma lassan stabilizálódik, nagyobb kilengések csak akkor várhatók, ha komolyabb cégjogi vagy gazdasági változás állna be. Ilyen változások egyelőre nem valószínűek, a szolgáltató szerint azért egyes jelenségeket érdemes nyomon követni. Mind januárban, mind februárban 470 körül volt például az induló felszámolási eljárások száma, ami magasabb, mint az elmúlt fél év átlaga, ráadásul 2019 végéig a felszámolási trend csökkenőben volt. Februárban magas volt a végrehajtások száma is. Egy hónap alatt több mint hatezer vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami szintén az elmúlt fél év legmagasabb értéke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.