Kevesebb nő fér hozzá az internethez, mint férfi

Európa ebből a szempontból kifejezetten kedvező régiónak tekinthető, hiszen az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent a különbség.

Magyar Nemzet
2020. 03. 09. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők jelentős hátrányban vannak a férfiakkal szemben az internet használatát illetően világszerte – mutat rá a Nemzetközi Távközlési Egyesület, az ITU felmérése. Igaz, Európa ebből a szempontból kifejezetten kedvező régiónak tekinthető, hiszen az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent a különbség, és a világháló használatának aránya általában is magas. Az internetet a férfiak 84,9 százaléka érte el tavaly, míg a nőknél ez az arány csak 80,3 százalékot tett ki. Az ENSZ távközlési szervezete rámutatott arra is, hogy a különbség 2013-ban még jóval nagyobb volt, akkor 9,4 százalékpontos eltérést regisztráltak az urak javára.

– Örömteli, hogy a különbség folyamatosan mérséklődik Európában. Ennek felszámolása mindenki elemi érdeke, hiszen hozzájárulhat ahhoz is, hogy a világháló felelős és tudatos használata, valamint az adatvédelem kiemelt szerepe a társadalom egészét tekintve általánossá váljon – kommentálta a felmérés eredményét a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója, Gölcz Dénes.

Egyes régiókban javul, másutt romlik az arány
Fotó: REUTERS/Khaled Abdullah

A mutatókkal Európa kiemelkedő régiónak tekinthető, világszinten ugyanis tetemesebb a különbség a nők hátrányára. Az ITU adatai szerint a föld férfilakosságának több mint 58 százaléka használta tavaly a világhálót, ez viszont a nők esetében csupán 48 százalék körüli. Az olló 2013 és 2019 között csak Európában, Amerikában és a Független Államok Közösségének országaiban záródott, a világ többi részén azonban továbbnyílt. Ezen a téren a nemek közötti egyenlőség csak az országok egynegyedében mutatható ki, és csak az országok nyolc százalékában nagyobb a nők aránya az internetet használók között, mint a férfiaké – az ITU konkrét államokat nem nevezett meg.

A tudatos internet, és különösen a közösségi oldalak használatára az Euró­pai Bizottság közelmúltban kiadott Special Eurobarométer kutatása is kitért. Eszerint a hölgyeknek mind­össze harmada nincs tisztában azzal, miként változtathatja meg ezeken a felületeken a biztonsági beállításait, hasonló arányban vannak azok, akik megbíznak az alapbeállításokban. Tízből csaknem kétszázaléknyian egyáltalán nem aggódnak azon, hogy megosszák személyes adataikat.

– Mára egyértelművé vált, hogy kortól és nemtől függetlenül különös figyelmet kell fordítani a világháló tudatos használatára és adataink biztonságára, hiszen naponta mintegy négyszázezer új kártevő jelenik meg – fűzte hozzá Gölcz Dénes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.