Roham indult az üres állásokért

Gyorsan el akarnak helyezkedni a koronavírus-járvány miatt eddig munkanélkülivé válók közül. Míg korábban egy-egy pozíció tartósan betöltetlen maradt, ezekre az álláshelyekre most százszoros is lehet a túljelentkezés. Bizonyos területeken az amúgy is jellemző munkaerőigény pedig tovább nőtt.

Magyar Nemzet
2020. 03. 26. 10:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több állásközvetítő cég hívja fel a figyelmet arra, hogy roham indult a betöltetlen álláshelyekért, miközben bizonyos ágazatokban meredeken nő az új munkavállaló iránti igény. A SimpleJob online állásközvetítő friss összegzésében arra mutatott rá, hogy a munkakeresők száma radikálisan nőtt az elmúlt napokban. Ezzel párhuzamosan egyes területeken – élelmiszer-kiskereskedelem, ételfutárok, egészségügyi önkéntesek – meredeken megnőtt az igény az új alkalmazottak felvételére, bizonyos ágazatokban pedig tovább nőtt a munkaerőhiány.

Az állásközvetítő startup felidézte: hetekkel ezelőtt még az jelentett gondot a cégeknek, hogy munkaerőt találjanak, most pedig két nap alatt annyi jelentkezés érkezik egy állásra a SimpleJob oldalán, mint korábban egy hónap alatt. Példaként említették, egy-egy csomagoló vagy sofőr állásra két nap alatt több mint száz fő jelentkezett. A regisztráló álláskeresők száma pedig megduplázódott az előző heti adatokhoz képest, szám szerint túllépte a napi ötszázat.

Jelenleg bizonyos szakmákban fokozott igény van az újabb munkavállalókra, míg az elmúlt napokban elbocsátott tömegek kétségbeesve próbálnak új állást találni. Ők most gyorsan, azonnal el szeretnének helyezkedni, jellemzően akár rövid távon, határozott időre – olvasható az összegzésben. A SimpleJob – más közvetítőkhöz hasonlóan – díjmentes a koronavírus-járvány alatt.

Korábban a Profession.hu jelezte, hogy jelentőseb keresletnövekedést tapasztaltak azoknál az ipari és a szolgáltatásokban működő szereplőknél, amelyeket egyelőre nem érint a válság. Egyelőre nincsenek hivatalos adatok arról, hányan veszítették el szinte egyik napról a másikra állásukat a koronavírus európai terjedése óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.