időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Adóssághegy alá kerültek a vállalatok

Mártonffy Attila
2020.04.28. 14:17
Adóssághegy alá kerültek a vállalatok

Már a koronavírus-járvány kitörése előtt is égig érő adóssághegy alatt nyögött az amerikai vállalati világ, most azonban még ez is növekvőben van, miközben a cégek, ahonnét csak tudnak, készpénzt igyekeznek szerezni cash flow-juk szinten tartására, a válság hatásainak kiküszöbölésére. Pedig a fokozott eladósodottság tovább nehezíti a gazdasági kilábalást. A törlesztési kényszer miatt ugyanis törölniük vagy halasztaniuk kell a tervezett beruházásokat, továbbá embereket kell elbocsátaniuk, akiket a válság múltával vissza is kellene venniük – sorolja a negatívumokat a CNN amerikai televízió online híroldala.

A Refinitiv brit pénzügyi adatszolgáltató cég szerint 2020-ban eddig az amerikai vállalatok – a pénzügyi szektor kivételével – összesen 425 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényt, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Ebből több mint 300 milliárd csak márciusban és április első három hetében folyt be. Szakértők ugyanakkor rámutatnak, hogy a befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozó, magas hozamú, de igen kockázatos bóvlikötvények piaca ugyan március egy részében leült, ám mostanra ebből a típusból is elkelt 91 milliárd dollár értékű papír.

A Boeing ötvenkétmilliárd dollárt hívott le a hitelkeretéből
Fotó: Reuters

A vállalatok azonban nem csupán kötvénykibocsátásból szereznek pénzt, bankhiteleket is felvesznek, főként olyanokat, amelyeket már a vírusválság előtt lekötöttek, néha évekkel korábban. A Refinitiv szerint több mint ötven nagyvállalat jutott ily módon egyenként legalább egymilliárd dollárhoz az elmúlt két hónapban. A Debtwire, ugyancsak brit pénzügyi elemző cég szerint a társaságok március 11-e óta 220 mil­liárd dollár készpénzt hívtak le létező hitelmegállapodásaikból, ebből csak 52 milliárd a Boeing, a General Motors, a Ford és a FIAT Chrysler egyenlegét javította. Az olajárak zuhanórepülése miatt az Exxon Mobil olajipari óriás 18 milliárd, valamint a General Electric gépipari és a Disney szórakoztatóipari vállalatok pedig hat-hat milliárd dollár értékben dobtak piacra kötvényt.

Sőt a válság már az egészséges cégeket is adósságba hajszolja, bár ezt önszántukból teszik, amolyan biztonságitartalék-képzés céljából. Az otthon­ ülésre kényszerített emberek jóvoltából a Netflixnek például mostanában dinamikusan nő az előfizetői bázisa, mégis egymilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt, hogy még több sorozatot és filmet tudjon finanszírozni. A legnagyobb kibocsátó a felhőszolgáltatásokat nyújtó Oracle volt, az adatbáziscég 20 milliárd dollárhoz jutott kötvényértékesítésből.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.