időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Orbán-terv: minden feltétel adott a turizmus újraindulásához

Thurzó Katalin
2020.04.07. 19:21
Orbán-terv: minden feltétel adott a turizmus újraindulásához

Üdvözli a kormány gazdaságvédelmi akciótervét a válság által leginkább érintett ágazatok egyikét irányító Magyar Turisztikai Ügynökség. A csomag minden szükséges feltételt tartalmaz, amelyre a turizmus újraindításához szükség van – közölte a Magyar Nemzettel Guller Zoltán vezérigazgató.

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb, történelmi léptékű akciótervében a hazai turizmus védelméhez, támogatásához szükséges valamennyi feltétel adott. Kifejezetten örülünk és üdvözöljük azt, hogy az ágazat minden támogatást megkap a kormánytól. Az új gazdaságvédelmi program elégséges ahhoz, hogy a turizmust újra lehessen indítani – jelentette ki a Magyar Nemzetnek az Orbán-terv turizmust érintő döntéseinek értékelésekor Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az innovációs és technológiai miniszter által kedden ismertetett főbb intézkedések kapcsán közölte: a turizmus és a vendéglátás jövője érdekében a szakmai szervezetek javaslatait is figyelembe véve a munkacsoport tagjaként az ügynökség komplex javaslatcsomagot juttatott el a kormánynak, amelynek döntő részét el is fogadták.

Mint mondta, a nagyszabású akcióterv ágazati vonatkozásait, a szükségszerű új intézkedéseket az elkövetkező időkben a gazdaság-újraindítási alapot koordináló Palkovics László tárcavezető hivatott bejelenteni, amelyhez az MTÜ is csatlakozik a szakmai részletekkel, egyelőre az alapvető irányokat ismertük meg. – Ezek nagyon biztatóak a jövőre nézve, ahol az a legfontosabb, hogy ha munka van, minden van – fogalmazott Guller Zoltán, megjegyezve: a turisztikai csomag mindent tartalmaz, amire a célok érdekében szükség van.

Felidézte: az intézkedéseknél a munkahelyek védelme az egyik legfontosabb elv, mert a válság fő kihívása lett a foglalkoztatás helyreállítása, újraindítása, vagyis biztosítani kell, hogy az embereknek legyen miből élniük. Emellett szükséges a vállalkozások megerősítése is különféle hitelprogramokkal, felújítások támogatásával. – Fontos kiemelni, hogy a fejlesztések, beruházások nem állnak le a turizmusban, semmilyen, eddig meghirdetett programot nem mondtunk vissza, minden megy tovább, például a strandok felújítása is – hangsúlyozta Guller Zoltán, utalva arra, hogy az innovációs miniszter azt mondta, a gazdaság újraindítására szánt többletforrást a következő három évben a kiemelt beavatkozási területeken beruházási támogatási programokon, adócsökkentésen és infrastruktúrafejlesztésen keresztül juttatják el.

Kedden Palkovics László a turizmus kapcsán elmondta: kiemelt beavatkozási területet jelentenek azok az ágazatok, amelyeknek a működését a vírus terjedése megakasztotta, illetve azok, amelyek hagyományosan erős, hosszú múltra tekintenek vissza Magyarországon. Ilyen a turizmus, a kreatívipar, az egészségipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika és a közlekedés területe. A válság által egyik legérintettebb terület a GDP több mint 8 százalékát előállító turizmus, ahol mintegy 200 ezer ember dolgozik mindannyiunkért, a szolgáltatásaikat 10 millió ember veszi igénybe valamilyen formában. – Könnyen belátható, hogy vendégek híján az egész szektor nagy bajba került, létalapja szűnt meg – fogalmazott a tárcavezető.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy az év végéig felfüggeszti az idegenforgalmi adót és június 30-ig 4 százalékra csökkenti a Szép-kártya szociális hozzájárulási adóját. A pihenőkártya keretösszegét emellett a jelenlegi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelik a versenyszférában, és a jelenlegi 200 ezer forintról 400 ezer forintra a közszférában. A fejlesztési hitelprogramokkal is támogatott turizmus védelmi programjára összesen 600 milliárd forintot biztosít a kormány.

Guller Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: úgy gondolják, több más területhez hasonlóan a turizmust tovább kell fejleszteni, és most van itt az ideje, hogy ehhez elérhetővé tegyék a megfelelő forrásokat, likviditási programokat. Ezzel együtt amit lehet, már most meg kell tenni az újraindulás érdekében. – Összességében minden rendben van. A magyar gazdaságtörténet legnagyobb fejlesztési programját a Magyar Turisztikai Ügynökség üdvözli, és úgy látjuk, hogy egy izgalmas, színes program jött létre, amelynek mentén mielőbb meg kell kezdeni a közös munkát – fogalmazott a vezérigazgató.

Rekordév lett volna

Az MTÜ vezetője rámutatott: a kedden megjelent februári utasforgalmi adatok a januári után ismét megerősítették, hogy példátlanul sikeres év elé nézett volna a hazai turizmus a koronajárvány okozta gazdasági válság nélkül. A második hónapban, – amikor a vírus még nem éreztette hatását a hazai vendégforgalomban, – a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 11,2 százalékkal, a belföldieké 8,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, a szálláshelyek árbevétele pedig 21,3 százalékkal volt magasabb – jelentette a statisztikai hivatal.

 

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.