Uniós döntéstől függ az utaztatók által várt könnyítés

Májusban enyhülhet az utazási irodákra nehezedő nyomás, ha Brüsszel állásfoglalása lehetővé teszi, hogy a szervezők utalványos rendszerben teljesítsék a lemondott utakkal járó kötelezettségeket. A kormány gyors segítségének köszönhetően már a talpra állás jelei mutatkoznak a belföldi turizmusban, ahol egyre nagyobb a lakosság utazási kedve.

2020. 05. 13. 12:12
null
2020.05.11. Hévíz Városkép, a Tófürdő várja a vendégeket újra, a koronavírus-járvány után. Fotó Péter B. Árpád PBA Zalai Hírlap Fotó: Péter B. Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország várja az Európai Bizottság (EB) májusra ígért állásfoglalását azzal az enyhítéssel kapcsolatban, amely miatt Németország fordult az uniós intézményhez – mondta szerdán a köztévé adásában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán felidézte: azzal kapcsolatban szükséges az EB döntése, hogy az Európai Unió utazási csomagról szóló irányelvétől eltérően legyen lehetősége a járvány miatt bevételkiesést elszenvedő utazásszervező vállalkozásoknak az érvényben lévő 14 napos pénzvisszafizetési kötelezettség helyett átmenetileg később beváltható utalvány, voucher formájában visszatéríteni a lemondott utazások részvételi díját az ügyfeleknek. – Az uniós irányelvtől eltérő intézkedés kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után, várjuk a májusi döntést – mondta a vezérigazgató.

A Magyar Nemzetnek korábban a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta: már több európai országban, például Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban vagy Portugáliában bevezették a rendelkezést, miszerint a légitársaságok, szálláshelyek, hajózási cégek, vagyis például a magyar utazási irodák külföldi partnerei nem kell, hogy visszafizessék a meghiúsult utak befizetett költségeit az irodáknak, helyette utalványokat, egy-két éven belül beváltható vouchert adnak. Molnár Judit vázolta, hogy ezzel biztosítják az ottani piac későbbi forgalmát és a helyi szolgáltatók túlélését, ám idehaza az ettől eltérő szabályok miatt anyagi nehézségbe sodródtak az utaztatók, akiknek pénzbeli kifizetéssel kell teljesíteniük az ügyfelek felé. Ezt oldaná meg a többi országgal jogharmonizált átmeneti döntés az utalványozás engedélyezéséről.

Azonnali kapaszkodók az ágazatnak

A turisztikai ügynökség vezetője a televíziós interjúban arról is beszélt az M1-en, hogy a kormány nagyon gyorsan meghozta a szükséges és elégséges intézkedéseket a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére az ágazatban. Ahogy azt a a Magyar Nemzetnek adott múlt heti interjúban is kifejtette, ilyen intézkedések voltak például az adócsökkentés, -eltörlés, és a kedvezményes hitelek, amelyek mentőövet jelentenek a cégeknek. Ezzel együtt, mint mondta, a turizmus újraindítása egyetlen módon elképzelhető, ha a szereplők újra tudnak vendégeket fogadni. Biztató, hogy a múlt hétvégén a Balaton környékén már megjelentek a belföldi turisták, és már érkeznek külföldről, például Németországból a Hévízre szóló foglalások. Guller Zoltán szavai szerint nagyon bizakodnak abban, hogy nemsokára határnyitásra is sor kerül, így először a környező országokból, majd később a schengeni övezetből is jöhetnek hozzánk a vendégek.

Egyre többen foglalnak szállást

A hazai lakosság körében is újra érzékelhető a foglalási kedv nem csak belföldre, hanem a külföldi úti célok irányába is. A tavalyi év lendületes be- és kiutazó forgalma után az idei elején is még úgy tűnt, újabb rekordesztendő vár az iparágra, ám a járvány érkeztével ez a tendencia rögtön megtört és márciusban zuhanni kezdtek a mutatók. Belföldön Orbán Viktor miniszterelnök vidéki korlátozások feloldásáról szóló májusi bejelentésének hatására a foglalások száma ismét megindult és napról napra fokozódik a szálláshelyeken.

A vezérigazgató a Magyar Nemzetnek korábban arról is beszélt, hogy a magyarok úgy tudnak hozzájárulni a munkahelyeket biztosító gazdaság újraindulásához, ha turizmusban is fegyelmezetten bár, de élnek a már elérhető lehetőségekkel, vagyis a szabályok betartásával ellátogatnak a vendéglátóhelyekre, felkeresik a teraszokat, a biztonságos szabadtéri programokat, strandokat. A tervek szerint a május végéig üzembe álló szálláshelyek fokozatosan visszacsábítják a biztonságra törekvő utazókat, ebben a turisztikai ügynökség júniusban induló belföldi, utazásösztönző lakossági kampánya is a piaci szereplők segítségére lesz.

Maradnak a korlátozások a fürdőkben

A magyarországi fürdőkben jövő nyárig biztosan nem lehet számítani a korlátozások teljes feloldására, a hamarosan nyitó fürdőkben egyelőre a korábbi vendégszámnak a fele lehet, így minden fürdő nagyjából a normál kapacitásának, befogadó képességének a felével üzemelhet. Emellett csak a szabadtéri medencék, csúszdák, játszóterek működhetnek, a gőz-, és szauna létesítményeket nem lehet megnyitni – ismertette a távirati irodával a fürdőhelyeken várható korlátozásokat Boros László Attila. A Magyar Fürdőszövetség elnöke a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásai alapján kialakított működésről elmondta: a legtöbb fürdőben a fokozatos pünkösdi nyitásra készülnek tesztüzemben, míg több nagyobb hely júniusban nyit.

Az előírások szerint egy főre 4 négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert. Ahol működik, online jegyvásárlást javasolnak, illetve ezeken a látogatóhelyeken is be kell tartani a megfelelő távolságot más vendégektől. A pénztárosoknak kesztyűt, szájmaszkot, vagy plexi védőfalat biztosítanak, a belépő vendégeknek pedig kézfertőtlenítési lehetőséget. Rendszeresen végeznek fertőtlenítő takarítást a fürdőkben, a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, vizesblokkokat óránként fertőtlenítik. A fürdőgyógyászati kezelésekhez nem kell vírusteszt, ugyanakkor a szakorvosi vizsgálat és a kezelés is csak előzetes bejelentéssel történhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.