Fejlesztésekkel a válság ellen

Jelentős bevételkieséssel számolnak a nagy turistaforgalomhoz szokott balatoni üdülőhelyek, ugyanakkor bíznak a nyári-őszi forgalom felfutásában. A járvány miatti intézkedések finanszírozására újraszabták büdzséjüket tó körüli települések, amely mindenütt szűkösebb lett, viszont többfelé megoldották azt is, hogy zavartalanul folytatódnak a turisztikai célú fejlesztések.

2020. 05. 24. 15:52
Hévízen 220 évvel ezelőtt készült el az első fürdőház Fotó: MTI Varga György Fotó: MTI/Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adják fel egyes balatoni önkormányzatok, pedig a korábbi évekhez képest nagy bevételtől esik el az idén az egész üdülőkörzet, amit a vírus miatti kényszerintézkedések költségei húznak tovább a megkozmetikázott települési költségvetésekben. A fideszes vezetésű „nyári fővárosok” viszont bíznak a jövőben: a veszteségek ellenére folytatódnak a jövőbemutató fejlesztések.

Reptéri jövő Hévízen

Az év végéig 1,5 milliárd forint bevételkiesést prognosztizál az alapvetően turizmusból élő Hévíz önkormányzata. A gyógyfürdőváros 6,2 milliárdos büdzséjéből a legnagyobb tételt a 650 millió forint idegenforgalmi-adó és annak állami kiegészítése teszi ki, de hiányozni fognak a parkolási díjbevételek, és nehéz lesz pótolni a múlt ősszel tervezett iparűzési-adóból elengedett részt is – ezek a következmények a pandémia pusztításából a népszerű fürdővárosban, ahol ugyanakkor mégis bíznak a talpra állásban, a jövőben, mivel zajlanak a fejlesztések Hévízen: a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton például megkezdődik a 6,6 milliárd forintos beruházással járó nemzetközi pilótaiskola építése.

Fotó: MTI/Varga György

Keszthelyen B+R, Füreden a Kisfaludy

Keszthely költségvetésének karcsúsítását leginkább a helyi tévések sajnálják, mivel a takarékoskodás miatt stúdiójuk korszerűsítésére nem lehet kiírni a közbeszerzést, a városházának pedig le kell mondania a tervezett gépkocsi-beszerzésekről. A fejlesztés lehet itt is a jövő motorja: az ingyenes B+R parkoló kialakításáról ugyanis nem mond le a nyugat-balatoni város önkormányzata.

Másfél milliárdos bevételkieséssel számolnak a balatonfüredi városházán, és vannak, akik költségvetési válságról beszélnek, miközben az északi parti Füreden is folytatódnak a fejlesztések. Látványosan készül például a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Program pályázatán elnyert 2,7 milliárd forintból egy négycsillagos, 80 szobás, napelemes, zöldtetős szálloda, és bizonyára a város büszkesége lesz a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1,2 milliárd forintból épülő Tudásközpontja is.

Lefokozott óvónők Siófokon

Habár az egymilliárd forintot is elérheti Siófok költségvetésének hiánya, a városvezetés egyik „takarékossági döntése” sokakat felháborított – értesült a Magyar Nemzet helyi forrásokból. Munkavállalók elmondása szerint Lengyel Róbert polgármester nemcsak az állásidőre került, vagy az otthonról dolgozó hivatali és intézményi munkavállalók bérét csökkentette 70 százalékra, hanem azoknak az óvónőknek, dajkáknak a fizetését is, akik nem részesei az ügyeleti rendszernek, holott a nyáron várhatóan szükség lesz rájuk. Az érintett gyermekgondozók lapunknak arról beszéltek, hogy szívesen vállaltak volna plusz munkákat az intézmény körül a teljes jövedelmük megtartásáért, ami pedig a kiadási oldalon is segítene. Példaként említették, hogy készséggel végeztek volna otthonról online munkát az óvodai feladatok közül, vagy olyan praktikus, amúgy külön költségbe kerülő tevékenységeket, mint például az ágynemű- függönyvarrás, könnyebb karbantartás, a meghibásodott játékok javítása, azonban sokéves tapasztalatuk mellett erre sem tart igényt a városvezetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.