Fellendülhet a sportturizmus a koronavírus hatására

Várható, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül fellendülhet a Balaton vendégforgalma, a kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik. A vírushelyzet normalizálódni látszik, az új viszonyok egyik nyertese pedig a sportturizmus lehet, mivel várható, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra – vélik a témában érintett szakemberek.

– A kijárási korlátozások rávilágítottak arra, hogy milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek – fejtette ki a lapunknak küldött közleményben Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag győztese. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon, mivel egyre több cég áll sorba ilyen tréningre, a korlátozások feloldása után pedig még többen lehetnek. Megjegyezte, hogy a sport iránti érdeklődés növekedése a szponzorációban is hatalmas változást fog hozni, amire fel kell készüljenek a turisztikai és a sportszolgáltatók.

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja. – A hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés – jelezte, hozzátéve: a hajózás kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontból, amely területen mindenképpen növekedésre kell számítani a jövőben.

Golfozás szabad ég alatt

A golfpályákon is visszatérni látszik az élet a vírushelyzet után. A golfozás a szakértők szerint már csak azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot. Erről Csándli Balázs, a Zala Spring Golf Resort, az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályájának igazgatója. Jelezte, hogy az elmúlt hétvégén már voltak vendégek a pályán, és látható, hogy a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek az idén nyáron, amit a vitorlás és túraruházatot értékesítő üzletek is már érzékelnek.

Készül Füred Kapitány

– A sportturizmusban még valóban sok tartalék rejlik Magyarországon. Az Európai Unióban mi vagyunk a harmadik legkevésbé sportos nemzet: az Eurostat adatai szerint Ciprus és Horvátország után nálunk foglalkoznak a legkevesebben a rendszeres testmozgással, ami változhat a járvány után, mert elképzelhető, hogy többen fognak sportolni – jegyezte meg Éskovács Péter kommunikációs tanácsadó, aki főként a családi programok újragondolásában lát lehetőséget.

Emlékeztetett a korábban életre hívott Füred Kapitányra, a balatoni mesehősre. Az évente közel tízezer balatoni látogatóval találkozó figura kincsvadász akciók részeként a túrákon, hajós kirándulásokon és sportrendezvényeken is arra buzdítja a gyerekeket és szülőket, hogy ne csak strandon fekve, zsíros lángossal a kezükben töltsék a szabadidejüket, hanem aktívan, sok mozgással egybekötve fedezzék fel a Balaton rejtett kincseit. Jelezte, hogy a tömegrendezvények elmaradása miatt jelenleg tárgyalnak a Balatoni Hajózási Zrt.-vel, a Balatoni Kör és a Balatoni Turisztikai Szövetség éttermeivel, szállodáival a mesehős idei fellépéseiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.