– Biztos vagyok benne, hogy azok az éttermek, amelyek egyik napról a másikra éltek, nem fogják túlélni ezt az időszakot, mivel eltűntek a vendégek és nem tudják túltenni magukat rajta. A járvány okozta válságban lehet egy 20-30 százalékos lemorzsolódás a vendéglátásban, ahol csak azok a vállalkozások maradnak meg, ahol tudtak tartalékot felhalmozni, és azzal túlélni ezeket a heteket – fogalmazott Sárközi Ákos, Michelin-csillagos magyar séf, étterem-társtulajdonos Budapest városarculati cége, a BVA Te+Én című podcast-sorozatának legutóbbi adásában.
Most a magyar vendégekre összpontosítanak az éttermek
A Michelin-csillagos séf szerint a profitorientált vendéglátóhelyek mehetnek a süllyesztőbe.

A Dining Guide által 2016-2019 között az Év Séfjének választott szakember a Covid-19 előtti időkből felidézte, hogy tavaly a turizmus és vendéglátás iparág kiváló eredményeket hozott, ami új éttermek nyitását ösztönözte és az idei év is remek számokkal indult, mindenki bevételi csúcsokat emlegetett. A járvány miatti iparági válságban azonban a vendégek elmaradása miatt az éttermek leálltak, az elmúlt hetekben pedig saját stratégiák mentén különféle túlélési megoldásokhoz nyúltak a házhoz szállítástól az utalványokig.
A fővárosi újranyitás közeledtével ugyanakkor az elismert séf úgy vélekedik, hogy az eddigi, profitorientált üzleti szemlélet szerint működtetett vendéglátóhelyek, ahol nem foglalkoztak a vendéggel, hanem csak a gyors meggazdagodással, „mennek a süllyesztőbe”. – Ebből a szempontból jót is tesz, megtisztítja a piacot a válság, és olyan éttermek kerülnek előtérbe, ahol a szolgáltatással még inkább a vendégre fókuszálnak, egyedi, emberközpontúbb élmények lesznek – vélekedett Sárközi Ákos.
A piac által várt állami segítség kapcsán a szakember reményét fejezte ki, hogy a biztonságos magyar turizmust, a belföldi vendéglátás, kereskedelem vonzerejét reklámozva, erős országmarketinggel sikerül majd a vendégeket újra idecsábítani. Ezzel együtt, mint mondta, annyira sokszínű a piaci kínálat, hogy mindenkinek a saját vendégkörében, üzletében kell megtalálnia a számára alkalmas megoldásokat.
– Remek lehetőség: most a magyar vendégekre fókuszálnak az éttermek, akik eddig gyakran arról panaszkodtak, hogy kiszorították őket a külföldi turisták több belvárosi vendéglátóhelyről. Bízom benne, hogy hamar visszatérnek a magyarok a vendéglátóhelyekre, és lesz bátorságuk élni a biztonságos éttermi lehetőségekkel, nemcsak az ünnepek alkalmából, hanem a mindennapokban is. Nem kell feltétlenül sokat költeni, viszont akár csak egy teraszon elfogyasztott kávé vagy előétel erejéig, de érezni kell a bezártság utáni szabad élmények lehetőségét – mondta a Michelin-csillagos séf.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Egy megállapodás, amely a Google-nak 1,375 milliárd dollárjába került
Azzal az állítással perelték be a céget két alkalommal is, miszerint a vállalat a lakosok hozzájárulása nélkül gyűjtött adatokat az arcukról és a hangjukról.

Ma már nincs döntési kényszer a szakma vagy a diploma között
A szakképzési rendszer nemcsak szerkezetében, hanem tartalmában és módszertanában is jelentős megújult.

Vonattal az Adriára, újra közlekedik az Adria InterCity
Az ülőkocsis menetjegyek 47 eurótól, a fekvőhelyesek pedig 49 eurótól érhetők el.

Késik a repülőgép, törlik a járatot, gond van a beszállással. Most elmondhatja mindenki a véleményét!
Bár most is vannak uniós szabályok, amik védik az utasokat, de sajnos még mindig túl gyakran fordulnak elő problémák.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Kamasz hősök mentettek életet a síneknél Piliscsabán

Gulácsi Péter mindent elveszített, Lőw Zsolttal nem beszél magyarul

Kubatov Gábor posztja a szívbajt hozta a Fradi szurkolóira

Meghallotta Trump hangját a telefonban Zelenszkij és Macron és azonnal bejelentették a béketervet: Egyesült Államok, Egyesült Államok, Egyesült Államok

30 ezerrel leakciózta termékét a Lidl, ilyen jó áron szinte sehol sem kapni

Akciófilmbe illő jelenet zajlott Budapest belvárosában péntek délután

Kőkorszak Pakson, ismét csődöt mondott a VAR, a Fradi azért boldog

Ezért nem szabad vízben főzni a brokkolit

A Szoboszlaival balhézó Arda Güler újra üzent: „Gyalázol? Szétzúzlak!”

"A Fradi a bíróval volt jobb" - Bognár György súlyos kritikája

Szanyi Tibor robbantott, lerántotta a leplet Gyurcsány lemondásáról

Kovács Kokó István visszatér a ringbe – nem akárkivel csap össze
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Egy megállapodás, amely a Google-nak 1,375 milliárd dollárjába került
Azzal az állítással perelték be a céget két alkalommal is, miszerint a vállalat a lakosok hozzájárulása nélkül gyűjtött adatokat az arcukról és a hangjukról.

Ma már nincs döntési kényszer a szakma vagy a diploma között
A szakképzési rendszer nemcsak szerkezetében, hanem tartalmában és módszertanában is jelentős megújult.

Vonattal az Adriára, újra közlekedik az Adria InterCity
Az ülőkocsis menetjegyek 47 eurótól, a fekvőhelyesek pedig 49 eurótól érhetők el.

Késik a repülőgép, törlik a járatot, gond van a beszállással. Most elmondhatja mindenki a véleményét!
Bár most is vannak uniós szabályok, amik védik az utasokat, de sajnos még mindig túl gyakran fordulnak elő problémák.