Olcsó és tartós akkumulátor piacra dobását tervezi a Tesla

Az elektromos autók eddig elsősorban azért voltak drágák, mert az akkumulátor előállítási költsége túl magas volt.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 16. 8:30
Tesla China-made Model 3 vehicles are seen during a delivery event at its factory in Shanghai
Az előállítás költségeit még magasabb szintű automatizálással csökkentenék Fotó: Aly Song Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan, alacsony előállítási költségű és rendkívül tartós akkumulátor gyártását tervezi a Model 3 típushoz a Tesla az év végére vagy legkésőbb a jövő év elejére, amely az autó árát a hasonló belső égésűek szintjére csökkentené – értesült a Reuters. Az akkumulátor annyira tartós lenne, hogy azzal egymillió mérföldet (1,6 millió kilométert) is futhatna egy autó, ami jóval hosszabb táv, mint amit a legtöbb belső égésű motorral egész élete során megtesz egy jármű. Az akkumulátort a Tesla egy kínai céggel együtt fejleszti, és először a kínai piacra is tervezik gyártani, majd fokozatosan máshova, és a Tesla más típusaiba is ilyen akkumulátor kerülne, ha már felfutott a gyártás.

Az előállítás költségeit még magasabb szintű automatizálással csökkentenék
Fotó: Reuters

Az előállítás költségét úgy csökkentenék, hogy az sokkal automatizáltabb lenne, és a mostani nevadai óriásgyárnál, a Gigafactorynál mintegy 30-szor nagyobb gyárak épülnének. Ugyancsak cél, hogy az autókban használt akkumulátorokat az autó élettartamának végén az elektromos hálózatban való energiatárolásra használják fel, hisz erre a célra azok még sokáig alkalmasak lesznek.

Az elektromos autók eddig azért voltak drágábbak belső égésű társaiknál, mert az akkumulátor előállítási költsége túl magas, még ha sokat is csökkent az idők során. Ha Elon Musk terve bejön, ez a probléma megoldódik, és ha valóban kiegyenlítődik a kétfajta autó ára, feltehetőleg az eddig vártnál sokkal gyorsabban lezajlik az elektromos ­autóra való átállás világszerte. Elon Muskot ismerve egyáltalán nem lehetetlen a terv, hisz valósított már meg korábban szinte csodának tartott újítást az üzletember, például a Földre egy adott pontra visszatérő és többször újraindítható űrrakétákkal. Musk közben egy másik problémát is megoldott, amelytől a hét elején volt hangos a sajtó: a Tesla-vezér elérte a megyei egészségügyi hatóságnál, hogy az mégis engedélyezze a kaliforniai Tesla-gyár újraindulását azt követően, hogy Kalifornia állam már általában lehetővé tette ezt, de a konkrét döntést a helyi hatóságokra bízta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.