Sokat kerestek a gazdákon a biztosítók

Tavaly 15,7 milliárd volt a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele, a kárfizetések 7,5 milliárdot tettek ki.

Magyar Nemzet
2020. 05. 02. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 15,7 milliárd forint volt a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele, a kárfizetések pedig 7,5 milliárd forintot tettek ki – derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből. A számok azt mutatják, a biztosítók jól jártak a gazdálkodók által fizetett védelemmel.

A távirati iroda által ismertetett jelentés szerint a növénybiztosításoknál a díjfizetés tavaly az előző évhez képest 3,6 százalékkal nőtt és meghaladta 13,6 milliárd forintot, a kárfizetés 6,6 milliárd forint volt, amely 36,5 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Az állatbiztosítási ágazat 2019. évi díjbevétele 540 millió forintot tett ki, a kárfizetés 250 millió forintot ért el, a díjfizetés 10,6 százalékkal csökkent, míg a kifizetés 50 százalékkal nőtt az előző évhez képes. Az állattartók továbbra is az elemi károkra kötöttek leginkább biztosítást.

A vagyon- és felelősségbiztosítások díjelőírása 1,4 milliárd forint, kárfizetése 682 millió forint volt. A vagyon- és felelősségbiztosításoknál 2019-ben az előző éveknek megfelelően a mezőgazdasági vagyonbiztosítások domináltak.

A nem díjtámogatott növénybiztosításoknál a jég-, tűz- és viharkárra kötöttek legtöbben biztosítást. A jég és tűz kockázati tényezőknél 37,7 százalékos, a vihar esetén 28,7 százalékos kárhányad keletkezett tavaly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.