Nincsenek veszélyben a hazai húsüzemek dolgozói, a nyugat-európai versenytársakkal ellentétben a magyarországi feldolgozóüzemekben nagyon alacsony a kockázata annak, hogy járványgóc alakuljon ki. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, több németországi vágóhídon és húsfeldolgozóban ütötte fel a fejét a megbetegedés. Legutóbb egy alsó-szászországi városban, a Wildeshausenben működő húsüzem 23 dolgozójának koronavírustesztje pozitív lett. Ennél is súlyosabb helyzettel találták szembe magukat az Észak-Rajna–Vesztfáliában vizsgálódó szakemberek, amikor 1550 fertőzöttet regisztráltak egy vágóhídon. Ráadásul nem elszigetelt példákról van szó: a napokban már az osztrák hatóságok is hasonló esetekről számoltak be. Az első tesztelések során három húsfeldolgozó üzemben találtak koronavírussal fertőzött dolgozókat a hatóságok.
Hogy miért épp a vágóhidakon kezdett újra terjedni a koronavírus-fertőzés, arra a szakértők szerint a külföldi vendégmunkások tömeges foglalkoztatása adhatja meg a választ. Ismert, hogy a német és az osztrák húsiparban – más mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatokhoz hasonlóan – nagyon magas a külföldi dolgozók aránya. Sokan a jobb fizetésért a kényelmesebb lakhatási feltételekről is lemondanak: hetekig összezárva, szűkös munkásszállókon élnek. Ráadásul a vágóhidakon zömmel hidegben kell dolgozni, ami szintén kedvezhet a járvány terjedésének.

Fotó: Éberling András
Joggal merülhet fel a kérdés a fogyasztókban, hogy a hazai húsüzemekben megjelenhet-e a fertőzés. Az ágazati szakemberek szerint ettől nem kell tartani. Mindez részben annak köszönhető, hogy a vállalkozások a szokásos élelmiszer-higiéniai és munkabiztonsági előírásokon kívül külön protokollokat fogadtak el dolgozóik egészségének védelme érdekében. Ebben segítette őket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is. A hatóság a betegség hazai megjelenésekor összegyűjtötte és a honlapján közzétette a legfontosabb gyakorlati tanácsokat, amelyeket az élelmiszeripari cégeknek, ezen belül külön a vágóhídi és húsipari létesítmények üzemeltetőinek érdemes betartaniuk. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára szerint önmagában az, hogy az élelmiszeriparban működő vállalkozásokra nagyon szigorú higiéniai előírások vonatkoznak, biztosítékot jelent arra, hogy sem a koronavírus, sem más betegség ne tudjon elterjedni az üzemekben. Képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában arra is rámutatott: a nyugati példáktól eltérően itthon nem jellemző, hogy külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatnának az ágazatban. – A megyei és fővárosi kormányhivatal mint munkaügyi hatóság rendszeresen végez ellenőrzéseket a feldolgozóiparban, a hatóságok részéről azonban ebben az évben nem érkezett olyan jelzés, amely szerint a húsfeldolgozás területén számottevő külföldit foglalkoztatnának. Ahogyan a munkaköri alkalmassági vizsgálatokon koronavírus-betegeket sem találtak a szakemberek – emelte ki az államtitkár.