Bővülő lehetőségek az NHP Hajrában

Horváth Éva
2020. 07. 02. 19:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszélesíti a Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá feltételrendszerét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek révén a hazai vállalkozások több célra és lazább kritériumok teljesítésével igényelhetik a kedvezményes forrásokat – jelentette be az MNB alelnöke.

Patai Mihály elmondta: a vállalkozások számára lehetőség nyílik arra, hogy külföldi beruházásokra is igényelhessék a kölcsönt, továbbá a jövőben társasházak és lakásszövetkezetek is kérhetik ugyancsak fejlesztési céllal – például zöld célra, korszerűsítésre – a kedvezményes hitelt.

Patai Mihály jelezte azt is, hogy javítanak, egyszersmind könnyítenek a forgóeszköz-hitelezés feltételein is, valamint lehetővé válik – az uniós támogatások előfinanszírozása mellett – a hazai támogatások előfinanszírozása is. Végül a több évtizedes kereskedelmi banki tapasztalattal rendelkező alelnök kilátásba helyezte azt is, hogy a jövőben fokozottabban, szúrópróba-szerűen ellenőrzik majd, a bankok betartják-e a beadott hitelkérelmek elbírálásának előírt, maximum kéthetes elbírálási határidejét.

Áprilisi elindulása óta már 100 milliárd forint összegben helyeztek ki a bankok hitelt az NHP Hajrá keretében, mintegy 1500 vállalkozásnak, 200 ezer szerződés megkötésével – ismertette a legfrissebb adatokat Pulai György.

Az MNB igazgatója közölte: a hitelek legnagyobb része forgóeszközhitel, a folyósított összegek negyede új beruházásokat szolgált, s azt várják, hogy ez az arány nőni fog a jövőben. A források kétharmada a mezőgazdaságba, feldolgozóiparba és a kereskedelembe áramlott, harmada a közép-magyarországi régiós cégekhez került.

Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a hazai bankok év végéig összességében 1000 milliárd forintnyi új hitellel számolnak az NHP Hajrá konstrukció keretében, amelynek 45 százaléka finanszírozhat új beruházásokat.

Patai Mihály hangsúlyozta: az MNB optimista a magyar gazdaság alakulását illetően, és tudatosan teremtik meg a minél kedvezőbb feltételeket ahhoz, hogy a magyar gazdaság a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki a válságból. – A második negyedéves mélypontra mindenki számított, ám ősztől már növekedést várnak. Ehhez azonban minél több fejlesztésre, beruházásra van szükség az országban, az ezzel járó hiteléhséget, likviditásitöbblet-igényt pedig az NHP Hajrá révén igyekeznek maximálisan kielégíteni. Mint ismert, a program kerete 1500 milliárd forint, amelyből 1000 milliárd új, 500 milliárd pedig az NHP fixből átcsatornázott összeg.

Az NHP Hajrával kapcsolatos statisztikai adatokról a jegybank a jövő hét keddtől közöl majd havi rendszerességgel részletesebb adatokat – derült ki. A konstrukció keretében az eddigi legtöbb hitelt eddig a GránitBank helyezte ki, amelynek elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Éva első alkalommal vehette át tegnap az NHP Hajrá kiválósági díjat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.