Nemzeti színű zászlók segítik a vásárlókat

A kereskedőknek ilyen módon is jelölniük kell, ha magyar zöldséget vagy gyümölcsöt kínálnak a vásárlóknak.

2020. 07. 13. 21:24
null
Agrárminisztérium/Fekete István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már holnap megjelenhetnek az áruházak zöldségstandjainál a nemzeti színű zászlók, az Agrárminisztérium rendeletmódosításának ­köszönhetően a kereskedőknek ilyen módon is jelölniük kell, ha magyar zöldséget vagy gyümölcsöt kínálnak a vásárlóknak. A húspultokban is változást tapasztalhatnak szerdától a fogyasztók, a sertéshús után ugyanis már a baromfi- és a juhtermékek mellett is kötelezően fel kell tüntetni a származási ország nevét. Kivételt ez alól egyedül a termelői piacok árusai élveznek.

Nagy István, a tárca vezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az intézkedés célja, hogy segítse a tudatos vásárlást, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban, az eltérő származású termékek egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek. – A magyarok keresik és szívesen választják a hazai árut. Ehhez kellenek azok a jelölések, amelyek útbaigazítanak és megmutatják, melyik a valóban magyar termék, mit érdemes a kosarakba tenni – fogalmazott a tárcavezető.

A minisztérium idén januárban elsőként a sertéshúsnál vezette be a szigorítást. Eszerint a kereskedőknek nemcsak az előrecsomagolt, hanem a pultból kínált termékek származási országát, illetve eredetének helyét is jól látható módon táblán kell jelölni, egyúttal meg kell jeleníteni a származási ország zászlóját is. Nagy István szerint ezzel egyszerűbbé, kényelmesebbé és zökkenőmentesebbé vált a vásárlói tájékozódás. – Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a vásárlók számára segítse a tudatos választás lehetőségét, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban – emelte ki. Majd hozzátette: a hazai termékek választásával sok ezer család megélhetését lehet biztosítani. A munkahelyek védelme és a termelők támogatása mellett a fogyasztók az élelmiszer-termelés színvonalának javításához, valamint a város és a vidék kapcsolatának erősítéséhez is hozzájárulhatnak. A miniszter a tegnapi eseményen emlékeztetett arra, hogy a magyar agrárium és élelmiszeripar a járvány idején is biztosítani tudta az ország ellátását, a kereskedelemben dolgozóknak köszönhetően pedig a termék és a vásárló is egymásra tudott találni.

– A magyar mezőgazdaság és a termelők jól reagáltak a megváltozott helyzetre. Ez kiváló bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk az önellátásra – tette hozzá Nagy István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.