Perbe fogja Brüsszelt a Facebook

Szerintük Brüsszel olyan adatokat kért be tőlük, amelyek jelentéktelenek a vizsgálatok szempontjából.

Magyar Nemzet
2020. 07. 29. 10:34
ZUCKERBERG, Mark
Brüsszel, 2018. május 23. Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapító-vezérigazgatója a meghallgatására érkezik az Európai Parlament brüsszeli épületében 2018. május 22-én. Az uniós testület frakcióvezetõi az ügyben hallgatták meg Zuckerberget, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevû brit-amerikai politikai elemzõ és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert indít a Facebook közösségi hálózati portál az uniós bíróságon az Euró­pai Bizottság ellen – közölte a távirati iroda. Mint írják, az informatikai óriásvállalat azért pereli be a brüsszeli testületet, mivel a cég ellen folyamatban lévő versenyjogi vizsgálatokhoz olyan információkat és dokumentumokat kértek be, amelyek a Face­book szerint „rendkívül érzékeny” adatokat tartalmaznak, és nincsenek összefüggésben az átvilágítási folyamattal.

Tim Lamb, a Facebook ügyvédje azzal indokolta a lépést, hogy a bizottság által bekért anyagok között az alkalmazottak egészségügyi és pénzügyi adatait tartalmazó dokumentumok is szerepelnek, amelyek teljesen „jelentéktelenek” a vizsgálatok szempontjából. Jelezte, hogy együttműködnek az Euró­pai Bizottsággal, több százezer dokumentumot rendelkezésre bocsátanak, de ami a privát adatokat tartalmazó anyagokat illeti, azok bekérésének jogosságát előbb meg kell vizsgálnia az uniós bíróságnak – fogalmazott.

Hírek szerint a bizottság olyan keresőszavak alapján vizsgálódik, mint a „nagy kérdés”, „nem jó számunkra” vagy „bezárás”, és bele kíván tekinteni minden olyan dokumentumba, amelyek ezeket a kifejezéseket tartalmazzák. – A testület megvédi álláspontját a bíróság előtt, és folytatja a két, szóban forgó kivizsgálást, amelyek közül az egyik a cég adatgyűjtéssel kapcsolatos gyakorlatát kifogásolja, míg a másik a Marketplace platform szolgáltatásnak a piacra gyakorolt hatását ellenőrzi – közölte a bizottság illetékes szóvivője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.