Támogatja a kormány a műanyagok kiváltását

A kormány tízmilliárd forintot biztosít az egyes műanyagtermékeket helyettesítő készítmények gyártására.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 16:25
Plastic bottles are seen at a dumpsite in Drizla near capital Skopje
Ipari mennyiségben forradalmasíthatja az újrahasznosítást Fotó: Ognen Teofilovski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint idén a kormány tízmilliárd forintot biztosít az egyes műanyagtermékeket helyettesítő készítmények gyártására, és létrehozza a hazai műanyagipari tudományos klasztert.

Műanyag evőeszközök. Illusztráció
Fotó: Bach Máté

A jogszabály kiemeli, hogy az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának megtiltásával összefüggésben szükséges támogatni az ezen termékeket helyettesítő – az előírásoknak megfelelő, a környezetre kevésbé ártalmas – készítmények gyártását. Az idei tízmilliárd forint után 2021 és 2025 közti időszakban elsősorban az uniós forrásokra kell támaszkodni a támogatásnál – írja a határozat.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy december elsejéig készítsen előterjesztést a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról. Ebben meg kell fogalmazni:

  • a műanyaghulladék-képződés megelőzésének eszközrendszerét,
  • a hazai műanyagipari stratégia sarokpontjait,
  • a műanyagipari innovatív megoldások kidolgozását, illetve a makro-, mikro- és nanoműanyagok ökoszisztémákra, az emberi egészségre gyakorolt hatásának a felmérését, illetve a különféle értékláncok esetében egyedi, termékspecifikus megoldások kimunkálását, illetve a
  • hazai hulladékipar ágazati monitoringrendszerének kialakítását.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.