Ismét Patai Mihály lett a Budapesti Értéktőzsde elnöke

Újraválasztották Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökét a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökévé a tavaszi, rendes közgyűlés döntéseit megerősítő hétfői rendkívüli közgyűlésen – közölte a BÉT kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 09. 15. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a közlemény szerint a közgyűlésen ismertette a BÉT tavalyi évének legfőbb mérföldköveit: a vezető magyar tőzsdeindex, a BUX 2019-ben gyakorlatilag folyamatosan emelkedett, az év végén pedig rekordszinten zárt.

Három társaság kezdeményezte részvényei bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére – az MKB Bank Nyrt. papírjait technikai bevezetés keretében a szabályozott piacra, míg a GOPD Nyrt. és a DM-KER Nyrt. törzsrészvényeit a középvállalatokra specializált, könnyített feltételrendszert biztosító BÉT Xtend platformra regisztrálták. A korábban zártkörű tőkeemelést végrehajtó CyBERG Corp Nyrt. részvényeivel 2019 januárjában indult a kereskedés a BÉT Xtenden, míg a GOPD Nyrt. részvényeivel augusztusban.

Tájékoztatott a 2019-ben megvalósult kategórialépésekről is: öt kibocsátó kezdeményezte a T kategóriából a Standard kategóriába sorolását, míg a Standard kategóriából két kibocsátó – a 4iG Nyrt. és az AutoWallis Nyrt. – lépett fel a legmagasabb, prémium kategóriába.

A vállalati kötvénypiacon 2019 határozottan az élénkülés éve volt. A tavaly indult BÉT Xbond platformon decemberben történt meg az első regisztráció: a Mol Nyrt. új hitelpapírjai 2019. december 19-től kereskedhetők. Az MNB Nemzeti kötvényprogramja (Nkp) keretében 2019 második fél évében további 14 kibocsátó zárt sikeres aukciót és bocsátott ki kötvényt, valamint ugyanennyi cég szerezte meg a kibocsátáshoz szükséges minősítést – ezen kibocsátók belépése a BÉT Xbond platformra 2020-ban várható.

A BÉT közölte: a közgyűlés határozati pontjai között tisztújítás is szerepelt, ugyanakkor mind az igazgatóság, mind a felügyelőbizottság összetétele változatlan maradt.

A tőzsde 2019-es pénzügyi beszámolóját is elfogadták a közgyűlésen.

Az árbevétel tavaly 2,65 milliárd forintot tett ki, amely mintegy 4,6 százalékos növekedés az előző évhez képest. Adózás utáni eredménye 2018-hoz képest közel ötszörösére, csaknem 1,5 milliárd forintra nőtt. Szintén emelkedett a tőzsde tevékenységéből származó bevétel, amely a 2018-ban tapasztalt 2,34 milliárd forintos eredményt követően 2019-ben elérte a 2,41 milliárd forintot.

A közgyűlés döntése alapján osztalékot ezúttal sem fizet tulajdonosainak a társaság, azt a tőkepiac további piacfejlesztési tevékenységébe forgatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.