Már Ceglédről is emeletes vonat hozza az utasokat

A második új emeletes motorvonat is megkezdte az utasforgalmi próbaüzemet, ezúttal a ceglédi 100a vonalon, miután az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően megszerezte a szükséges engedélyeket. A KISS motorvonat menetrend szerint 7.48-kor indult Cegléd állomásról a Nyugati pályaudvarra.

2020. 09. 21. 11:14
null
Ismét útra kel az emeletes KISS motorvonat Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyes keretek között indulhatott el újra a menetrend szerinti forgalomban a Stadler KISS villamos motorvonat a Cegléd–Budapest vasútvonalon. Az első járat 7.48-kor indult Cegléd állomásról a Nyugati pályaudvarra, a MÁV honlapján elérhető menetrend szerint a szerelvény naponta ötször járja be a Nyugati és Monor, illetve Cegléd távot. Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat és teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában már március közepén megkezdte az utasforgalmi próbaüzemet, amelyet a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani. A járműveket ugyanis Belaruszban gyártják, és a tesztfutásokat az ottani mérnökök felügyeletével kell lebonyolítani. A márciusi karanténintézkedések miatt a fehérorosz munkatársaknak el kellett hagyniuk az országot. A szakemberek azonban azóta egyedi engedélyek révén ismét munkába állhattak a KISS-ek fedélzetén.

Mint emlékezetes, a nagy kapacitású jármű augusztus 24-én, a váci vonalon állt újra forgalomba. Június közepén kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeren a vágányokat a Dömösi átkelésnél, így ezen a szakaszon jelenleg is egyvágányú közlekedés van érvényben, ezért hétfőtől szombatig Budapest és Vác között közlekedik az emeletes vonat, vasárnaponként pedig egyes KISS-járatok kirándulóvonatként Nagymarosig járnak. Várhatóan a pályaszakasz helyreállítása novemberben befejeződik, így két vágányon közlekedhetnek majd a vonatok Nagymaros és Zebegény között, és attól kezdve minden nap a KISS is Szobig jár majd.

 

Ismét útra kel az emeletes KISS motorvonat

Időközben a vasúttársaság korszerűsítette a Nyugati pályaudvar és Cegléd közötti elővárosi vonal kritikus fővárosi szakaszát. A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon tapasztalható problémák jelentős része az elavult infrastruktúrából adódik – közölte korábban az utaspanaszokra válaszul a vasúttársaság. A Nyugati pályaudvar és a Kőbánya-Kispest közötti szakasz több helyén 40–60 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. Azért, hogy a pálya állapota ne akadályozza a menetrend betartását, a vasúttársaság mintegy négymilliárd forintot csoportosított át idén saját forrásból a ceglédi vonal érintett szakaszának felújítására. Augusztus végéig elkészült a Nyugati és Városliget elágazás közötti szakasz felújítása. A fejlesztés részeként a pályaudvar és a Városligeti elágazás között 5,6 kilométeren átépítették a vágányokat, emellett szervizelték a távközlési eszközöket és a biztosítóberendezéseket és a felsővezetéket is.

A ceglédi vonalon útjára bocsátott emeletes szerelvényt a jelenlegi ütemezés szerint év végégig várhatóan még további nyolc követi. Jövőre pedig elkészül és útnak indul még 17 darab, 2022 végéig pedig a megrendelt emeletes vonatok mindegyike, mind a 40 darab forgalomba állhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.