Átképzési járadékkal is ösztönöznének

A Munkástanácsok szerint a leépítések majd a járványt követően jelentkeznek, ha elmaradnak a mentőlépések.

Nagy Kristóf
2020. 10. 01. 5:55
null
Elkerülhetetlen a keresetek további növekedése Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank javaslatában a munkahelyek megőrzésének elősegítése érdekében további lépéseket javasol. A járvány első hullámához hasonlóan a második hullám alatt is az a cél, hogy a védekezési szakaszban minél több munkahelyet sikerüljön megmenteni. A javaslatok célja emellett, hogy a járványt követően minél több munkahelyet sikerüljön visszaállítani.

Az MNB úgy látja, az első hullám idején a vállalati szféra szereplői felélték tartalékukat, a munkaerő megtartását pedig a részidős foglalkoztatással próbálták kigazdálkodni. A második hullám alatt ugyan a tavaszihoz hasonló korlátozásokra egyelőre nem kell számítani, ugyanakkor a gazdaság talpra állása láthatóan több időt vesz igénybe. A jegybank arra számít, a növekedési kilátások újraértékelésével nagyobb arányban jelenhet meg a foglalkoztatotti létszám csökkentése.

Szigorú korlátozás nem várható, most a munkahelyek megvédése a fontos Fotó: Magyar Nemzet

Az MNB a javaslatokat öt pontban foglalta össze. Az első aktív lépésként a munkahelyvédelmi bértámogatás folytatását és egyszerűsítését tartják indokoltnak. A dokumentum felidézi: a munkahelyvédelmi bértámogatásra allokált források jelentős része továbbra is rendelkezésre áll. A program meghosszabbítása során célszerű viszont tovább egyszerűsíteni az adminisztrációt, hosszabb igénybevétel esetén emelkedő állami támogatást nyújtani és a gyermeket nevelőknek emelt összegű támogatást nyújtani. Fontos a munkahelyvédelmi akcióterv szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményének kiterjesztése a koronavírus-járvány alatt állásukat elveszítő foglalkoztatottakra. A jelenleg alkalmazott kedvezmény leszűkíti a támogatás igénybe vehetőségét.

Szintén hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez a tavaszi hónapokhoz hasonlóan, ha ismételten bevezetné a kormány, hogy a járvány által leginkább sújtott ágazatok mentesültek a munkáltatói és részben a munkavállalói közterhek megfizetése alól. Eredményes lehet a közfoglalkoztatási lehetőségek bővítése: ha egy vállalat közmunkást alkalmaz, akkor az állam meghatározott időre átvállalná a bérköltséget, amennyiben a vállalkozás ugyanennyi ideig vállalná a továbbfoglalkoztatást.

Ahogy a kormány, a jegybank is további lépésekkel segítene a váratlanul állás nélkül maradt munkavállalókon Fotó: Havran Zoltán

Új elem a jegybanki csomagban az átképzési járadék bevezetése. Az állam járadékot nyújthat az átképzésben való igazolt részvételkor vagy a felvehető diákhitel tartozást engedheti el sikeres vizsga esetén. Továbbá az álláskeresési járadék nyújtása is újraindítható sikeres vizsga után.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke megkeresésünkre kiemelte: a jegybanki javaslatok elengedhetetlenek a munkahelyek megőrzéséhez, kiegészítenék a kormányzat újonnan bejelentett intézkedéseit. Hozzátette: a leépítések – hasonlóan a 200802009-es válsághoz – később, a járványt követően jelentkeznek, amennyiben nem hoz a kormány újabb lépéseket. A szakszervezetek javaslatai nagy részben megegyeznek az MNB javaslataival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.