Ezermilliárd forint hitelkihelyezésre számít az idén a jegybank

Eddig nagyjából tízezer vállalkozás 700 milliárd forintnyi finanszírozási forrásra kötött szerződést az NHP Hajrá!-ban. A jegybank az év végére ezermilliárdos kihasználtsággal számol.

Horváth Éva
2020. 10. 02. 10:24
null
Az eddigi források negyven százalékát kereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok kapták meg Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Év végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési hitelprogram Hajrá! (NHP Hajrá!) ezermilliárd forintos kihasználtságával számol – jelentette be tegnap Patai Mihály, a jegybank alelnöke.

Az ebben elérhető hitelek iránt folyamatosan jelentős a vállalkozások érdeklődése, a folyósító bankokkal eddig hozzávetőleg tízezer vállalkozás kötött szerződést, mintegy 700 milliárd forintnyi finanszírozási forrásra.

Már az MNB hét évvel ezelőtt elindított Növekedési hitelprogramja (NHP) komoly segítséget jelentett a 2008-as válságot követő időszakban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) növekedésében, támogatva ezzel a gazdaság és a foglalkoztatás bővülését is.

Az idén kora tavasszal kirobbant koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági visszaesés azonban ismét számos hazai vállalkozást hozott nehéz helyzetbe. A megváltozott igényekhez igazodva a jegybank április 20-án elindította az 1500 milliárd forintos keretösszegű NHP Hajrá! konstrukciót, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektor szereplőnek.

Az eddigi források negyven százalékát kereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok kapták meg
Fotó: Katona Vanda

A Növekedési hitelprogramban 2013 óta a hitelintézetek 4000 mil­liárd forintot meghaladó összegű forrást helyeztek ki több mint ötvenezer vállalkozásnak.

Ebből az NHP Hajrá!-ban megkötött szerződések összegének harminc százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 16 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek negyven százalékát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel – részletezte Pulai György, az MNB hitelösztönzők igazgatóság vezetője.

A konstrukció minimális hitelösszege egymillió forint, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. A maximális elérhető hitelösszeg pedig húszmilliárd forint, ami a szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését segíti elő. A húsz évben meghatározott maximális futamidő az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi.

Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél előbb forráshoz jussanak, az NHP korábbi szakaszaitól eltérően az NHP Hajrá!-ban a jegybank rövid, kéthetes hitelbírálati időt írt elő, amelyet eddig a hitelintézetek szinte minden esetben teljesítettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.