Megszűnhet az érintésmentes fizetés 15 ezer forintos limitje

Nem valószínű, hogy érdemes hosszabb távon alkalmazni az érintéses bankkártyák esetében a tavasszal megemelt limitet, amely szerint ötezer helyett csak 15 ezer forint feletti fizetéskor szükséges megadni a PIN-kódot. Az egészség fokozottabb védelme érdekében született tavaszi jogszabályról mára kiderült, hogy hosszú távon nem feltétlenül jár akkora előnnyel, mint amennyi kellemetlenséget okozhat.

Horváth Éva
2020. 10. 07. 5:50
null
MasterCard-OFOTÉRT esemény, részletfizetés Fotó: Kallus György bankkártya terminál, bankkártyás fizetés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a kormány a veszélyhelyzeti intézkedések részeként április közepétől 15 ezer forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét, az egészségügyi szakvéleményekben hangsúlyos helyen szerepelt a különböző tárgyak felületi fertőzöttségének veszélye. Ezért a kormányrendeletnek is az volt a kiemelt célja, hogy minimalizálja a mindennapos vásárlások során a fertőzés veszélyét: a kevesebb érintés kisebb kockázatot jelent.

Bolti határok. Átértékelődött az érintésmentesség a koronavírus-járvány hatására Fotó: Mirkó István

– Mivel nem vagyok virológus, nem szeretnék abban a kérdésben egészségügyi szempontból állást foglalni, hogy a felületeken terjesztett kórokozó mennyire veszélyes – fejtette ki kérdésünkre Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője –, de a vírusvédelem ma már egyértelműen a cseppfertőzés elleni védekezésről szól. Így szigorúan banki, biztonsági szempontból nézve hosszú távon, különösen a vírusveszély elmúltával, érdemes lehet megfontolni a PIN-kód használata nélküli tranz­akciós limit lecsökkentését.

Homa Péter rámutatott: a humán egészségügyi szempontok mellett a kezdetektől kevesebb szó esett arról, hogy a megemelt limit alkalmazása mennyire fokozza a készpénzkímélő fizetéshez kapcsolódó visszaélések esélyét. A 15 ezer forintos, PIN-kód nélküli fizetési lehetőség alkalmazásával ugyanis egy elveszett vagy ellopott bankkártyáról tranzakciónként sokkal több pénzt lehet elkölteni, mint a hagyományos ötezer forintos korlát mellett.

Ma már kockázatos lehet a közvetlen kontaktus a vásárláskor Fotó: Bach Máté

A magasabb limit pedig még akkor is komoly visszaélésekre ad lehetőséget, ha a bank, az érintéses kártyás fizetésnél, függetlenül az összegtől, bizonyos számú tranzakció után mindenképpen kéri a PIN-kódot. Miközben védi a kártyabirtokos pénzét az a szabály is, hogy a folyamatosan végzett, azonosító nélküli érintéses vásárlások során, 150 eurónak megfelelő forintösszeg elérése után mindenképpen meg kell adni a PIN-kódot.

A szakember felidézte: korábban, amikor a hazai piacon lévő nagy kártyatársaságok, a MasterCard és a VISA kialakították az érintéses bankkártyás fizetés szabályait, figyelembe vették az egyes országok adottságait és már meglévő gyakorlatát. Magyarországon az egyedi igények felmérésének összegzéseként döntöttek az egységes, ötezer forintos PIN-kód-limit mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.