időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Újból iparikender-nagyhatalom lehet a Kárpát-medence

Zana Diána
2020.10.08. 16:41
Újból iparikender-nagyhatalom lehet a Kárpát-medence

Hazánk egykori kiterjedt és rendszerben működő ipari kendergazdasága évtizedekkel ezelőtt teljesen megszűnt. Ezt a tevékenységet kívánja korszerű formában visszaépíteni és kiterjeszteni a Kárpát-medence térségére Magyarország kormánya, illetve az Európai Unió Interreg programja támogatásából, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet koordinálásával és több gazdasági szereplő részvételével megvalósuló, határokon átívelő projekt, amelynek mottója szerint a jövő a múltra épül.

A nagy hagyományokkal rendelkező ipari kender egy ökológiai elvek mentén is sikeresen termeszthető haszonnövény, amely eredményesen használható az élelmiszer-, a kozmetikai-, a textil-, az építő- és az egészségiparban egyaránt. Ez a sokrétű felhasználás – a területi integráció révén – lehetőséget biztosít a gazdasági szereplők együttműködésére. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik éve végez kutatásokat, szervező tevékenységet annak érdekében, hogy az ipari kendergazdaság újra felvirágozhasson a térségben. A fél évtizedes munka eredményeként valósult meg a magyar–szlovák határtérség keleti régiójában az a projekt, amelynek legfőbb célja Molnár György, az intézet Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója szerint az, hogy nagymértékben hozzájáruljon az ember és a környezet közötti harmónia visszaállításához.

[gallery ids="8780599,8780602,8780605"]

Fotók: Kovács Katalin Tünde

Ökológiai szemléletmódjával a Future in Hemp, vagyis Kenderben a jövő elnevezésű projekt illeszkedik az Európai Unió – az európai zöldmegállapodásban előirányzott – a fenntartható jövő érdekében megfogalmazott szakpolitikai és gazdasági terveihez is. Nagy hangsúlyt fektet ugyanakkor a helyi adottságokra épülő gazdaság – helyi termékek és szolgáltatások – fejlesztésére, továbbá célja az új munkahelyek teremtése és a versenyképes tudás megosztása a helyi gazdasági szereplőkkel, önkormányzatokkal, munkavállalókkal. Mivel az Európai Unión belül egyre növekvő kereslet mutatkozik a textilipari kenderrost iránt, így ez a tervezett komplex tevékenység egyedülálló piaci rést lesz képes kitölteni – tájékoztatott a projekt szakmai koordinátora, Pásztor Zsolt, aki évek óta termelőként és feldolgozóként is foglalkozik a kendergazdasággal.

A nemzeti és nemzetközi szinten megvalósuló, határon átívelő együttműködés keretei között az infrastruktúrát is fejlesztik. A Bodrogközben épülő – Nagyrozvágy és Nagygéres településeket összekötő – út a remények szerint mintegy katalizátorként hat majd a két ország munkavállalási mobilitására. A tervekben szerepel még kendermag és kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés, a termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztése, valamint feldolgozóipari, foglalkoztatási, tudásmegosztási program is.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnereinek hosszú távú elképzelése szerint egy jövőbeli állami szerepvállalással elindulhat egy olyan komplex kormányprogram, amely által tíz év múlva a Kárpát-medence Európa legjelentősebb iparikender-termesztő területévé, Magyarország pedig – a feldolgozóüzemek összehangolt rendszerén keresztül – a kontinens legjelentősebb ipari kenderfeldolgozó központjává válhat.