Most még elkerülhető hazánkban a madárinfluenza újabb hulláma

Zárt tartással és a járványügyi szabályok betartásával védhető ki a madárinfluenza-járvány újabb hulláma.

Magyar Nemzet
2020. 11. 26. 17:05
null
A madárinfluenza elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a baromfiállomány zárt tartása Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte Bognár Lajos országos főállatorvos a baromfik zárt tartását, mivel megnőtt a kockázata a madárinfluenza újabb megjelenésének Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Habár a madárinfluenza vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, a vírus az elmúlt hetekben a tenyésztett szárnyasállományokban is okozott már megbetegedést a környező országokban.

A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egész területét érintik, ezért ebben az időszakban jóval nagyobb a kockázata annak, hogy a baromfiállományban is megjelenik a vírus.

A madárinfluenza elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a baromfiállomány zárt tartása
Fotó: Havran Zoltán

A főállatorvos a járványügyi előírások fokozott betartására szólított, amelyek közül a legfontosabbak:

  • az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálatnak. Ha ezt valaki elmulasztja, elesik az állami kártalanítástól.
  • a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt és az almot zárt, fedett helyen kell tárolni. Amennyire csak lehet, el kell kerülni szárnyasok és vadon élő madarak érintkezésének lehetőségét.
  • Komoly csapást mérne a baromfiágazatra a madárinfluenza újbóli megjelenése. A vírus előző hullámát követően, szeptemberben nyerte vissza hazánk a madárinfluenza-mentes státuszát.

    Megtartása kiemelten fontos ahhoz, hogy ne vezessenek be importkotlázást hazánkkal szemben a legnagyobb piacaink.

    A legutóbbi madárinfluenza-járvány 30 milliárd forintos kárt okozott az ágazatnak.

    Ennél is jelentősebb kiesést okozott az ágazatban a koronavírus-járvány. A turizmus és a vendéglátás leállása miatt legalább tíz százalékos termeléskieséssel számol a Baromfi Termék Tanács.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.