Hazánkban a járvány nem vezetett a fiatalok munkanélküliségéhez

Sikerült megőrizni a fiatalok és a pályakezdők munkahelyeit Magyarországon. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek nagy eredményként értékelte, hogy októberben kevesebb 25 év alatti munkanélküli volt, mint 2019-ben. Eközben a járvány szinte egyik országban sem kímélte a fiatalokat, közülük több százezren váltak állástalanná az Európai Unióban.

Nagy Kristóf
2020. 12. 08. 6:05
null
A fiatalok foglalkoztatottsága nem csak a diákmunka miatt nőtt, mivel a 25 év alattiak munkanélkülisége ősszel is csökkent Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa többi országával szemben elkerülte Magyarország a fiatal, 25 év alatti munkavállalók és a pályakezdők tömeges elbocsátását – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban a fiatalok foglalkoztatottsága októberben már megközelítette a járvány előtti szintet. Eközben

az érintett korcsoportban a munkanélküliségi ráta még a 2019. októberinél is alacsonyabb volt. Az Európai Unió tagállamai közül hazánk mellett egyedül Ausztriában csökkent a fiatalok munkanélkülisége.

A 27 tagállamban az átlagos 15,3 százalékos ifjúsági munkanélküliség egy év alatt 18 százalékra nőtt, több mint négyszázezer fővel.

A fiatalok foglalkoztatottsága nem csak a diákmunka miatt nőtt, mivel ősszel tovább csökkent a 25 év alatti álláskeresők száma
Fotó: MTI/Balázs Attila

Bodó Sándor kiemelte: a fiatalok állásának megőrzéséhez érdemben járultak hozzá a kormány gazdaságvédelmi intézkedései. Az átfogó programoknak köszönhetően több mint egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési segítségben.

A munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programok fiatalok tízezreinek elhelyezkedését segítik a járvány eleje óta.

A júniusi foglalkoztatási mélypont óta mintegy húszezerrel dolgoznak többen a 25 év alattiak közül – ismertette az államtitkár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatait. Kiemelkedő, hogy a nyári hónapok után is folytatódott a javulás: ősztől további több mint tízezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma a fiatalok körében, arányuk pedig egyre kisebb a munkát keresők között.

Magyarország továbbra is az unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma öt hónapja csökken.

Az államtitkár kiemelte: külön segítség a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű csoportnak az október közepén indult Vállalkozások munkaerő-támogatása elnevezésű program.

A programban részt vevő munkáltatóknak öt hónapon keresztül havi százezer forintos támogatást nyújt az állam, ha fiatalokat alkalmaznak.

A kormányhivatalokhoz rövid idő alatt olyan mennyiségű kérelem érkezett, ami egyértelműen azt mutatja, hogy van igény a fiatalok foglalkoztatására – jegyezte meg Bodó Sándor.

– A gazdasági visszaesés időszakában a fiatalok jelentik az egyik legsérülékenyebb munkavállalói csoportot, ezért külön figyelmet fordít rájuk a kormány. A munkahelyük megőrzésének eredményeit jól jelzi, hogy

az NFSZ adatai sem a 25 év alattiaknál, sem a pályakezdőknél nem jeleztek megnövekedett, a járványhelyzettel összefüggő, nagyszámú regisztrálót. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy nem került sor a fiatalok tömeges elbocsátására.

A kormány a jövőben is azért dolgozik, hogy a munkahelyeket tartósan megőrizzük, és tovább ösztönözzük a gazdaság növekedését – nyomatékosította az államtitkár.

Bodó Sándor: Fontos a végzettség is, a diplomás álláskeresők aránya mindössze egy-két százalék
Fotó: Teknős Miklós

Bodó Sándor emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy

az adatokat a fiatalok álláspiaci lehetőségeinek folyamatos bővülése is alátámasztja: munkájuk iránt egyre nagyobb a kereslet az IT-szektorban, a tudományos és műszaki tevékenységekben, az építőiparban, a kereskedelemben és a pénzügyi szolgáltatásokban.

A fiatalok javuló munkaerőpiaci helyzetéhez a nyári diákfoglalkoztatás és a szezonális munkalehetőségek is hozzájárultak.

Az államtitkár hozzátette: továbbra is igaz, hogy minél magasabb valakinek a végzettsége, annál könnyebben tud elhelyezkedni.

Ennek megfelelően a diplomás munkanélküliség aránya nagyon alacsony, mindössze egy-két százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.