Stagnáló ingatlanpiac, népszerűbbek a felújítandó otthonok

A belvárosban értékesített ingatlanok átlagértéke 44 millió forint volt, négyzetméteráruk közel kilencszázezer forint volt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 14. 15:34
null
20200708 Budapest Eladó, Kiadó, Airbnb ingatlanok Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év vége felé csökkenő, de még mindig aktív kereslet mutatkozott a novemberi ingatlanpiacon a Duna House Barométer adatai alapján. Ez a tavalyinál négy százalékkal több tranzakciót eredményezett a lakóingatlanoknál, az értékesítési árak alig változtak, amiknél továbbra is a stagnálás, korrigálás volt a jellemző az elmúlt hónapban.

A vevői érdeklődés a főváros területén a XI. kerületben volt a legmagasabb, amelyet a fővárosi ingatlankeresők 16 százaléka jelölt meg következő otthona lehetséges helyszínéül. A változó ingatlanpiacra való felkészülést a felújítandó ingatlanok iránti érdeklődés növekedése mutatja. Pest megyében és Nyugat-Magyarországon a szokottnál is nagyobb volt az érdeklődés az ilyen típusú ingatlanokra.

Budapest belvárosában továbbra is enyhe maradt az érdeklődés az előző évhez képest, valamint a novemberi értékesítési adatok alapján leginkább a kisebb méretű, alacsonyabb árú lakások keltek el.

Az elmúlt hónapban a belvárosban értékesített ingatlanok átlagértéke 44 millió forint volt, négyzetméteráruk közel kilencszázezer forint volt, az értékesítések javarészt a 40–60 négyzetméter közötti méretkategóriából kerületek ki.

Bár jellemzően év végén erősebb szokott lenni a befektetői érdeklődés az ingatlanpiacon, de idén novemberben 28 százalékos aránnyal az első lakásvásárlók voltak a legtöbben a fővárosban, míg a befektetési célt csupán a vásárlók 24 százaléka jelölte meg a tavalyi 43 százalékhoz képest. Ezzel ellentétben az eladók között nem látszik a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési szándéka. Eszerint a befektetők továbbra is kitartanak befektetéseik és a jelenlegi árszint mellett, az értékesítésben nem, vagy csak a számukra megfelelő ár elérése után gondolkoznak. Az eladók közötti részarányuk a fővárosban mindössze négy, míg vidéken öt százalék volt. Budapesten az eladók 54 százaléka a nagyobb lakásba költözést jelölte meg az értékesítés okaként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.