Palkovics László: Védelmi ipari stratégia készül

A miniszter a Figyelőnek elmondta, hogy a haderőfejlesztésen túl az exportpiacok kiépítése a cél.

Forrás: figyelo.hu2021. 01. 21. 12:40
PALKOVICS Lszl
Szolnok, 2021. január 18. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelõs kormánybiztos az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióinak áttekintése után tartott sajtótájékoztatóján a szolnoki városházán 2021. január 18-án. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végéig elkészül a védelmi ipari stratégia, amely az állam és a piaci partnerek finanszírozásával több százmilliárd forintos beruházásokat mozdít elő. – A haderőfejlesztésen túl az exportpiacok kiépítése a cél – mondta a Figyelőnek Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ebben fontos szerepe lehet a Lynx-gyárnak, amely a járműipari tesztpályához hasonlóan Zalaegerszegen létesül.

A honvédség több mint kétmilliárd euró értékben 218 darab Lynx harcjárművet vásárolt, ebből 172-t a német Rheinmetall és a magyar állam zalai vegyesvállalata készíthet el.

A képzést Németországban kapják meg a magyar cég szakemberei, akik már a kinti termelésből is kiveszik a részüket. A hatvanmilliárd forintból épülő üzem 2023-tól évi száz gyalogsági harcjármű gyártására lesz alkalmas.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a stratégia legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése. E klaszterek egyike a nyugat-magyarországi harcjárműfejlesztésre, -gyártásra és -validálásra irányul, a zalaegerszegi üzem mellett ebben szerepet kaphat Győrben a Rába Nyrt. és Kaposváron a BM Heros Zrt. is.

A repülőgépipari rész fontos eleme lesz az Airbus helikopteralkatrész-gyártó üzem Gyulán, ennek támogatására Békéscsabán teljesen átalakítják a repülőteret és a szakképzési centrumot. Várpalota is klaszterközpont lesz, ott lőszereket és aknavető gránátokat gyártó üzemeket építenek, ugyancsak a Rheinmetall céggel karöltve.

Fegyvergyára révén Kiskunfélegyháza szintén bázis lesz, legyen szó kézi- vagy járműbe szerelhető fegyverekről, a szegedi lézerközpont pedig az új generációs fegyverek fejlesztését is közelebb hozhatja. A budapesti klaszter a hírközlésre, a telekommunikációra, a kiberrendszerek fejlesztésére szakosodik majd, a hatodik terület pedig a szenzoroké északkelet-magyarországi központtal.

A finanszírozásra létrejön a Védelmi ipari kockázati tőkealap, míg a kutatási hátteret a Védelmi Innovációs Kutató Intézet biztosítja majd három telephelyen.

Budapesten az alkalmazott kutatásokon, főként a mérnöki területen lesz a fókusz, a szegedi Tudományos és Innovációs Park a lézerkutatásokon túl az alapkutatásokért felel, Zalaegerszeg pedig az eszközök validációjáért.

A teljes cikket a Figyelő aktuális lapszámában olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.