Stabilizálódott a magyarországi munkaerőpiac

A munkaerőpiac az elmúlt év végére összességében már nem mutatta a világjárvány negatív hatását.

Sós Natália
2021. 01. 20. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év negyedik negyedévére már csak csekély mértékben érződött a koronavírus-járvány hatása a munkaerőpiacon. Elindult a stabilizálódás, valamint az erre az évre való felkészülés – derült ki a Profession.hu adataiból.

– A 2020-as a változások éve volt, négy jól elkülönülő szakaszra tagolható a világjárvány hatásait tekintve. Az első negyedév stabilan, biztatóan indult, a látványos fordulatot március 11-re datáljuk: a meghirdetett pozíciók száma azonnal és jelentős mértékben esett vissza. A második negyedév teljes bizonytalanságban és útkereséssel telt. A harmadik negyedév a kárfelmérésről, az új normálhoz való igazodásról és a fokozatos, lassú növekedésről szólt. Az év utolsó három hónapja már a stabilizálódás jegyében telt – mondta el Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A munkaerőpiac megszilárdulásának leglátványosabb jele az az, hogy 2020 negyedik negyedévében az új álláshirdetések száma már csak egy százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának szintjétől.

A legnagyobb növekedést a mezőgazdaság hozta a maga 28 százalékával, ezt követi az építőipar 25 százalékkal, az egészségügy és gyógyszeripar pedig 22 százalékkal. A felmérés adatai szerint a legnagyobb visszaesés a vendéglátás és idegenforgalom területén jelentkezett 79 százalékos csökkenéssel. Az üzleti támogató központok, az ügyfélszolgálat és vevőszolgálat, a cégvezetés és menedzsment, valamint a szakmunka területét is jelentősen érintette a járvány. Itt 37-25 százalékos visszaesés volt megfigyelhető.

Nem csupán az álláshirdetések száma növekedett meg, hanem az arra jelentkezőké is. 2020 negyedik negyedévében az egy évvel korábbinál 27 százalékkal jelentkeztek többen a meghirdetett állásokra. A legnagyobb jelentkezőszám-növekedés az oktatás, kutatás, tudomány (73 százalék) és a marketing, média, PR (51 százalék) területén volt. A Profession.hu a legnagyobb csökkenést a vendéglátásban és idegenforgalomban (84 százalék), valamint a cégvezetésben és menedzsmentben (44 százalék) regisztrálta.

Az álláshirdető oldal megyei szintű kutatása alapján Nógrád megyében adták fel a legtöbb álláshirdetést, amely a korábbi adatokhoz képest 43 százalékos növekedést eredményezett. A dobogó másik két helyét Borsod-Abaúj-Zemplén megye foglalja el +34 százalékkal és Békés megye +33 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Budapesten látszott: itt 24 százalékkal kevesebb új pozícióra kerestek munkaerőt, mint az azt megelőző évben.

A jelentkezések száma is érdekesen alakult. Az adatok a legjobban Vas megyében ugrottak meg 51 százalékkal, de Békés megyében (43 százalékkal) és Budapesten (35 százalékkal) is többen pályáztak, mint 2019-ben.

Az egész évet tekintve az álláshirdetések adatai 19 százalékkal javultak, az erre jelentkezőké pedig több mint 26 százalékkal. Az álláskeresők létszámának növekedése a Profession.hu-ra feltöltött önéletrajzok számán is nyomon követhető: 2020-ban 23 százalékkal több új CV-t töltöttek fel a felhasználók, mint 2019-ben.

A koronavírus a legtöbb szektort negatívan érintette, de kijelenthető, hogy ez a hatás nem egységes. Amíg egyes szektorok nagyon elszenvedik a pandémiát (például a vendéglátás és idegenforgalom), addig mások már kilábaltak belőle, vagy meg se érezték.

Ilyen volt például az ingatlanértékesítés, a mezőgazdaság, az oktatás és a mérnök munkakörök, de az IT-szektor is csak minimálisan érezte meg a járvány hatásait a munkaerő-felvételben.

Tüzes Imre végezetül hozzátette: egy közelmúltbeli, a magyar vállalatok körében végzett felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a hazai cégek többsége optimistán tekint 2021-re, mindössze öt százalékuk prognosztizál létszámbeli csökkenést, 44 százalék növekedéssel számol. A munkaerőpiaci források növekedése komoly lehetőség a legjobb jelöltek megszerzésére, a jó eszközök és stratégia most nagy ugrást jelenthet a toborzási eredményekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.