Még több embert juttathat munkához a lakhatási támogatás

A tizenkét hónapra igényelhető juttatás kiemelten támogatja a fiatalokat és a létszámleépítéssel munkájukat vesztőket. A lakhatási támogatás jelentősen megkönnyíti az álláskeresést, és lehetővé teszi az országon belüli mobilitást.

Munkatársunktól
2021. 02. 11. 12:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig mintegy 12 ezer embernek biztosított lakhatást és kenyérkeresetet az álláskeresők mobilitását ösztönző támogatás, amely folyamatosan igényelhető a kormányhivataloknál – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy

a program fejenként akár havi százezer forinttal járul hozzá a lakásbérlés költségeihez az állandó lakóhelytől távolabb eső településen, valamint segítséget nyújt abban, hogy a fiatalok otthonuktól messzebb is munkát vállalhassanak.

 

– A lakhatási támogatásoknál kiemelten támogatottak a fiatalok és pályakezdők, hiszen a bérlakás bérlése a keresetük nagy részét emészti fel, valamint a csoportos létszámleépítéssel érintettek, akiknek ez a támogatás jelentősen megkönnyítheti az álláskeresést – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredményeket a koronavírus-járvánnyal szemben is sikerült megvédeni. Múlt év végén hazánkban négy és fél millióan vállaltak munkát, vagyis négyezerrel többen, mint egy évvel korábban. Bodó Sándor közölte, hogy a foglalkoztatás bővítésében még vannak tartalékok, amelyhez szükséges a munkavállalók országon belüli mobilitásának ösztönzése.

A támogatást a legalább hat hónapra szóló és heti legalább húszórás munkaviszonnyal rendelkezők vehetik igénybe, ha állandó lakóhelyük legalább hatvan kilométerre esik a munkavégzés helyétől. A személyenként kapott, maximum tizenkét hónapig járó támogatás összege akár a havi százezer forintot is elérheti.

 

Ha egy ingatlant több közeli hozzátartozó egyszerre vesz igénybe, és közülük legalább ketten megfelelnek a lakhatási támogatás feltételeinek, úgy a juttatás havi összege ötvenezer forinttal emelkedik. A lakhatási támogatás nem igényelhető abban az esetben, ha a támogatott rendszeres havi bruttó munkabére meghaladja a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát. A kapott összeg fordítható bérleti díjra vagy a lakhatáshoz kapcsoló egyéb kiadásra, mint például a rezsi, közös költség vagy lakásbiztosítás.

– A 2012 óta futó programban kifizetett összes támogatás megközelíti a nyolc és fél milliárd forintot. A legtöbb segítséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar megyei vállalkozások munkavállalói kapták lakhatásukhoz – mondta Bodó Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.