Hazánk sikeresen küzdi le a járvány gazdasági nehézségeit

Három magyar autóipari beszállító vállalat beruházását támogatja a kormány négyszázmillió forinttal. A bejelentés kapcsán a külügyminiszter elmondta, hogy hazánk a járvány ellenére is sikeres a beruházásösztönzésben.

Sós Natália
2021. 02. 09. 19:10
FENYVESI Zoltn; SZAB Dezs; SZIJJRT Pter; SZAB Zsolt; DUNAI Mnika; VARGA Balzs
A három beruházás összesen 888 munkahelyet ment meg Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország sikeres választ adott a rendkívüli körülményekre, amikor minden idők egyik legszélesebb körű beruházásösztönzési programját indította el – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón. Az eseményen három magyar autóipari beszállító vállalat beruházását jelentette be a miniszter, aki kiemelte:

a kormány stratégiai célja az, hogy minél több nemzetközi autóipari nagyvállalat működjön hazánkban, és hogy egyre több magyar tulajdonú cég kerüljön be a nagy nemzetközi cégek beszállítói láncolatába.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a három magyar tulajdonú vállalat – az Ajkai Elektronikai Zrt., a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft., valamint a Titán ’94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. – összesen 1,2 milliárd forintos beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 400 millió forintos támogatást biztosít. A beruházások 685 munkahelyet védenek meg a fővárosban, Ajkán és Lőrinciben.

A három beruházás összesen 685 munkahelyet vég meg
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A beruházások eredményeképpen tovább nőnek a magyar autóipari beszállítói kapacitások, több magyar termék jelenik meg a nemzetközi autóiparban, és megteremtődik annak lehetősége, hogy a három vállalat túllépjen eddigi beszállítói szintjén – fejtette ki a külügyminiszter. Szerinte a járvány gazdasági hatásairól még nem lehet múlt időben beszélni, hiszen hazánkban napi szinten 10-15 milliárd forintnyi kiesést okoznak a jelenleg hatályban lévő intézkedések.

– Szeretnénk a járvány egészségügyi és gazdasági hatásait magunk mögött hagyni, de ez csak akkor lehetséges, ha a szükséges mennyiségű oltóanyag megérkezik – fogalmazott. Az Oroszországból a múlt héten érkezett oltóanyagok mellett hazánk a jövő hétre várja az első kínai szállítmányt, amelyek nagyban hozzájárulnak az oltási folyamat gyorsításához és így a korlátozó intézkedések mihamarabbi feloldásához.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a járvány gazdasági kihívásai miatti új világgazdasági korszakban rendkívüliek a körülmények, soha nem volt ilyen éles verseny a beruházásokért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg tavaly a világban 42 százalékkal estek vissza a közvetlen külföldi beruházások, addig hazánkban 140 százalékkal nőttek. Szerinte Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik és fontos, hogy az autóipar is jelentősen megerősödött ebben a nehéz időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.