időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Már 150 milliárd forintot adott a szuperállampapír

Forrás: MTI
2021.02.28. 09:14
Már 150 milliárd forintot adott a szuperállampapír

Eddig 150 milliárd forint kamatot fizetett ki az állam a Magyar Állampapír Pluszban tartott befektetések után, továbbra is a legnépszerűbb befektetések egyike a szuperállampapír, amit még a koronavírus-válság sem tudott felülírni – mondta Tállai András az MTI-nek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: már csaknem 5500 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból, ami szerinte jelenleg az egyik legjobb befektetés, ugyanis öt év alatt összességében 27 százalék feletti hozamot biztosít – írja az MTI.

A MÁP Plusz hozama idővel egyre növekszik
Fotó: Kurucz Árpád

Az állampapírt a debütálásának évében vásárlóknak már jóváírták az első fél éves és az első éves kamatot.

A lakosságnak járó összeg 150 milliárd forint volt, ami ezután sokkal ütemesebben nő majd, hiszen az idő múlásával jelentősen emelkedik a papír hozama.

Az első fél év után 3,5 százalék az évesített kamat, az első év végén négy százalék, majd – folyamatos emelkedés után – az ötödik esztendő végén már hat százalék jár – részletezte. A magas hozamszint mellett a szuperállampapír kedvező paraméterei közül a rugalmasságot emelte ki az államtitkár.

A koronavírus-válságban nagy előny az, hogy ha valakinek szüksége van a pénzre, akkor bármikor, akár néhány hónap múlva is kiszállhat a befektetésből

– mondta, majd a részleteket is ismertette.

Ha a kamatjuttatás napja után következő öt munkanapon belül szállna ki a befektető, akkor a teljes befektetett összeget felveheti az addig elért kamatokkal együtt. Rendkívül kedvező, 99,75 százalékos árfolyamon lehet kiszállni a papírból bármikor máskor is, ami a lakossági állampapírok körében szinte példa nélküli a nemzetközi gyakorlatban.

Kiemelte azt is, hogy

a napi kamatozású szuperállampapír teljes hozama a családoknál, a lakosságnál marad, azután nem kell közterhet fizetni.

A lakosság mellett az ország versenyképességének növelésében is segíthetnek a lakossági állampapírok – emelte ki Tállai András.

Különösen krízisben nagy előny, hogy az államot külföldiek helyett a magyar lakosság hitelezi, mégpedig forintban.

A szuperállampapírral tehát mindenki jól jár, előnyös a magánszemélyeknek és az állam számára is. – Ma Magyarországon a lakosság az állam egyik fő hitelezője és a kamatként kifizetett összeg is itthon marad – fogalmazott az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.