Derűlátóbb az építőipar és a fogyasztók is

A szolgáltató cégek kivételével az összes vizsgált ágazat és a fogyasztók várakozása is valamivel kedvezőbb volt márciusban, mint egy hónappal korábban.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 7:15
null
Ahogy sok országban, úgy Romániában is megnőtt a kereslet a háztartási gépekre és elektronikai eszközökre Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban megközelítette januári, a járvány kezdete óta mért, igaz még meglehetősen alacsony csúcspontját a GKI konjunktúraindexe – közölte a Gazdaságkutató az MTI-vel.

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint februárról márciusra

  • a konjunktúraindex mínusz 17,6 pontról mínusz 16,7 pontra javult,
  • a fogyasztói bizalmi index mínusz 34,9 pontról mínusz 32,6 pontra javult,
  • az üzleti index mínusz 11,5 pontról mínusz 11,1 pontra emelkedett.
  • A GKI szerint a szolgáltató cégek kivételével az összes vizsgált ágazat és a fogyasztók várakozása is valamivel kedvezőbb lett. Ezzel együtt a konjunktúraindex tavaly áprilisi zuhanásának a hatvan százalékát sem dolgozta le idén márciusra.

    Az üzleti szférában márciusban leginkább az ipari és építőipari várakozások javultak, az ipari bizalmi index november óta némi hullámzás mellett stagnál, jelenleg ez a legoptimistább ágazat. Márciusban kedvezőbbek lettek a termelési kilátások, a rendelésállomány – bár ezen belül az exporté romlott – és a készletek megítélése, az elmúlt időszaki termelésé viszont romlott.

    Az építőipari bizalmi index április óta csak egyszer volt a mostanihoz hasonlóan magas szinten. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos optimizmus egyéves csúcsára ért, a rendelésállomány megítélése is érezhetően javult.

     

    A kereskedelmi bizalmi index a februári enyhe csökkenést követően márciusban kisebb mértékben emelkedett. A szolgáltatói bizalmi index márciusi csökkenését a forgalmi kilátások romlása okozta. Az általános üzletmenet és az elmúlt időszaki foglalkoztatás megítélése javult.

    Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága márciusban az ipar kivételével romlott, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében ismét több lett a létszám csökkentését, mint növelését tervező cégek aránya. Az emberek munkanélküliségtől való félelme második hónapja csökken. Az áremelési törekvés az ipar kivételével minden ágazatban kissé gyengült, de a kereskedelemben így is a cégek közel fele készül áremelésre. A fogyasztók inflációs várakozása erősödött.

    A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése lényegében nem változott
    Fotó: Havran Zoltán

    Márciusban a lakosság saját pénzügyi helyzetének és megtakarítási lehetőségének alakulását az előző hónaphoz képest javulónak érezte, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése lényegében nem változott.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.