Romániai netkedvencek: filmektől a fuguig

A világ több mint száz országában volt tavaly a legnépszerűbb keresési célpont a Google, de nem Romániában. A keleti szomszédnál az amerikai médiaszolgáltató vállalat, a Netflix honlapjára kattintottak legtöbben a 2020-as vírusesztendőben.

2021. 03. 22. 16:05
Pécs, 2020. március 29. Zsuzsanna lisztet és vizet kever házi kovászos kenyeréhez pécsi otthonában 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévõk országszerte sokan kísérleteznek a házi kenyérsütés különféle lehetõségeivel. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távoktatás, a koronavírus és a kijárási tilalom foglalkoztatta leginkább a romániai internetszörfözőket 2020-ban. A Google éves keresési adatai szerint sokan kerestek rá ugyanakkor, hogyan is kell helyesen viselni a maszkot, miként nyilvánul meg és terjed a koronavírus-fertőzés. Sokakat foglalkoztatott, hogyan aludhatunk négy óra alatt nyolc órát, illetve mikor kezdődik az iskola és mikor kell átállítani az órát.

A keresésekből kiderül: sokakat érdekeltek a kenyérsütés fortélyai is
Fotó: Pixabay

A házikenyér-sütés fokozódó trendjére vezethető vissza, hogy sokan voltak kíváncsiak a kovász, az élesztő előállítására, a receptek közül a fánk, a banánkenyér és a kenyér elkészítési módja volt a legkeresettebb. A spárga megfőzésének titkai is rengeteg embert érdekelt, akárcsak a mediterrán diéta, illetve Sirtfood diéta, amely révén Adele brit énekesnőnek sikerült látványosan lefogynia. További topkeresések: mit fed a Horeca (Hoteluri, Restaurante, Cafenele – a vendéglátóipart összesítő betűszó), illetve némileg érthetetlen módon, mit jelent a fugu, az erősen mérgező gömbhal, és a belőle készült étel japán neve.

Három online oktatási platform is szerepel a keresési toplista első tíz helyén, miközben kiemelt módon érdekelte a netezőket a koronavírus romániai terjedése, az amerikai választások fejleményei, no meg a kijárási tilalom alatt a lakhely elhagyásához szükséges nyilatkozat kínálta jogosítványok és kitöltési útmutatók.

Tovább „szeletelve” a keresési trendeket, a filmek közül legtöbben a Netflix által tavaly nyáron bemutatott 365 nap (365 dni) című erotikus-romantikus lengyel filmdrámára voltak kíváncsiak. Bizonyára nem kismértékben azért, mert az alkotás a pornográf tartalom, valamint a szexuális erőszak ábrázolása miatt igazán megosztónak bizonyult. Újra reneszánszát élte a Fertőzés (Contagion) című 2011-es Steven Soderbergh-film, minden bizonnyal a világjárvány kitörése okán, de sokan kerestek rá a sajátos román életérzést megjelenítő Miami bici (bici: ostor) című román vígjátékra. A legnagyobb videómegosztó keresőjébe bepötyögött kulcsszavak alapján a YouTube-on az első három helyen a „zene”, a „filmek” és a „rajzfilmek” iránti érdeklődés szerepel, de rögtön ezek után a román néplélek nagy kedvence, Florin Salam, az ország első számú manelistája (a manele egyfajta keleti beütésű lakodalmas zene) következik. A sportesemények közül a Roland Garros és az Australian Open tenisztornák, valamint a román válogatott búcsúját jelentő román–izlandi labdarúgó Eb-selejtező érdekelte a legnagyobb mértékben a világhálón szörfölő romániaiakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.