Megfeleződött a rezsitartozás

Könnyebb fizetni a kisebb számlát, és ez jól látszik a tartozók számának és a tartozás mértékének változásán is.

Magyar Nemzet
2021. 05. 13. 14:22
© Unger Tamás
20190718, Gáz illustráció Vas Nép/Unger Tamás Fotó: © Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezsicsökkentés rendszerének bevezetése óta 54 százalékkal kevesebb az olyan fogyasztó, akinek díjhátraléka van, az összes tartozás pedig 59 százalékkal csökkent a lakossági és 62 százalékkal a nem lakossági szektorban – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Felidézték: a rezsitörvény elfogadásával 2013-ban csökkent az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára, összességében 25 százalékkal. Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült tartani, európai összehasonlításban a magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért.

A számokat részletesen is ismertették. Eszerint, míg 2013 végén a földgázszámlája kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó volt késedelemben, mára ez a szám csaknem megfeleződött, ami igazolja, hogy a kisebb rezsiszámlát könnyebb időben befizetni. A földgázszolgáltatók lakossági kintlévősége 26 milliárd forint volt 2013 végén, ma 7,8 milliárd.

Ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetők: 2013 végén csaknem 1,4 millió lakossági fogyasztónak volt hátraléka a villamosenergia-szolgáltatójánál, tavaly év végére a szám kevesebb mint a felére, 660 ezerre csökkent. A lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére csökkent, 27 milliárd forintról 13 milliárdra. A nem lakossági fogyasztók tartozása még nagyobb arányban, csaknem 55 százalékkal csökkent (18,5 milliárdról 8,3 milliárdra).

A távhőszektorban a lakossági hátralékosok száma 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás azonban nagyjából a felére csökkent (14,5 milliárdról 8,1 milliárdra). Eközben mintegy egyharmadával csökkent a nem lakossági hátralékosok száma (12,4 ezerről 8 ezerre), az össztartozásuk pedig 55 százalékkal lett alacsonyabb (4,2 milliárd helyett 1,9 milliárd).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.