Sok családnak összejött a saját otthon a csokból és a babaváróból

Elsősorban a vidéki nagycsaládok lakáshoz jutását segítették az elmúlt évek nagy összegű családtámogatásai. Két átlagkeresőt és három gyermeket figyelembe véve a csok és a babaváró támogatás az új lakás megvásárlását szinte teljes egészében fedezi vidéken, de a nagycsaládosok helyzetét a fővárosban is jelentősen javította. Az egy- és kétgyermekeseknek a babaváró megjelenése jelentett igazán nagy segítséget.

2021. 05. 26. 17:55
CSOK illusztráció
Készül az új ház. Három gyermeknél az otthonteremtési kedvezmény összege ugrásszerűen megnő Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a fővárosi, mind a vidéki ingatlanok elérhetősége jelentős mértékben javult az elmúlt időszakban az otthonteremtési támogatásokkal. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss elemzése szerint a két átlagkeresős családok lehetőségeit nézve az első ugrásszerű emelkedés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2016. januári kibővítéséhez köthető.

Az intézkedés bevezetését követően egy két gyermeket vállaló vidéki családnak húsz, egy három gyermeket vállaló vidéki családnak hetven százalékkal csökkent az új lakás megvásárlásához szükséges hitel összege.

A magasabb lakásárak miatt Budapesten számottevően csak a háromgyermekeseknek vált könnyebbé a vásárlás, a tízmillió forintos csok igénybevételével esetükben több mint harminc százalékkal csökkent a vásárláshoz szükséges hitelösszeg. (A jegybank elemzői gyermektelenek esetén egy átlagos 45 négyzetméteres lakással, egygyermekeseknél 55, két gyermeknél 65, háromnál 75 négyzetméteressel számoltak – a szerk.)

Az elérhetőség a babaváró hitel 2019. júliusi bevezetésével emelkedett ismét jelentősen.

A csok és a babaváró maximális összegének kihasználása egy három gyermeket vállaló vidéki házaspár 75 négyzetméteres új lakás vásárlását szinte teljes egészében fedezi, de a fővárosban is újfent csaknem negyven százalékkal csökkent a szükséges hitelösszeg mértéke.

Ráadásul szabad felhasználású hitel lévén a babaváró új és használt lakás vásárlásakor egyaránt felhasználható önerőként (90 napon belüli felhasználásnál a hitel 75 százalékát veszik figyelembe önerőként, 90 napon túl a teljes összeget), így a társadalom szélesebb körét érintette.

Az MNB friss Lakáspiaci jelentésének mellékleteként megjelent elemzés szerint 2016-ig a fővárosi új ingatlanok elérhetősége a magasabb árak miatt sokkal rosszabb volt, mint a használt ingatlanoké, azonban a csokkal ez megfordult:

három gyermek vállalása esetén már könnyebb lett új lakást vásárolni.

Ekkor ugyanis 7,8 millió forinttal több vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak a családok, mint használt ingatlan vásárlásakor.

Készül az új ház. Három gyermeknél az otthonteremtési kedvezmény összege ugrásszerűen megnő
Fotó: Bach Máté

A lakásvásárlás lehetősége értelemszerűen a három gyermeket vállaló házaspárok esetében javult a legnagyobb mértékben a kevesebb gyermeket vállalókhoz viszonyítva, ami most is így van. Ez egyrészt annak tulajdonítható, hogy a csok a vállalt gyermekek számának növelésével, három gyermektől ugrásszerűen emelkedik, másrészt

a babaváró hitel három gyermek vállalása esetén gyakorlatilag vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy az idén januártól érvényes kedvezmények (áfa-visszaigénylés és illetékmentesség) további jelentős könnyebbséget nyújtanak, jóllehet ezek nem tudták olyan látványosan emelni az elérhetőséget, mint a korábbi intézkedések. Ugyanakkor ezek az intézkedések a családok sokkal szélesebb rétegének könnyítik meg a lakásvásárlást.

A jegybank szerint

 

az elmúlt években emelkedő árak következményeként a csok és a babaváró hitel hatása mérséklődött.

 

Azoknak pedig, akik nem vállaltak gyermeket, a lakásárak emelkedése eleve csökkentette az elérhetőséget, hiszen a támogatások nélkül Budapesten 2015 eleje óta romlik a hitelből történő lakásvásárlás lehetősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.