A globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben

Az Amos műholdakat tulajdonló Space Communications Ltd.-ben szerezhet többségi tulajdont a cégcsoport.

Magyar Nemzet
2021. 06. 15. 8:35
null
Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek Forrás: 4iG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfóliójának építése, illetve űripari terjeszkedése.

A vállalatcsoport keddi közlése szerint előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft., valamint a CarpathiaSat Zrt. a műholdszolgáltató Space Communication Ltd.-vel annak érdekében, hogy

zárt körű tőkeemeléssel 51 százalékos tulajdont szerezzen az izraeli tőkepiaci társaságban.

Az ügylet részleteiről szóló, nem kötelező érvényű megállapodást a felek a Budapesti, valamint a Tel-avivi Értéktőzsdén is bejelentették.

A SpaceCom négy geoszinkron műholdból álló flottát tulajdonol, illetve üzemeltet különböző orbitális pozíciókban (Amos 3, Amos 4, Amos 7 és Amos 17).

Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek.

A 65 munkavállalóval rendelkező SpaceCom részvényeivel a Tel-avivi Értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió dollár, EBITDA-ja pedig 52 millió dollár volt, jelenleg 300 millió dollár értékű szerződésállománnyal rendelkeznek.

Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek Fotó: 4iG

Bízom benne, hogy a SpaceCommal kötött előzetes megállapodást követően, még az ősszel eredményesen zárhatjuk az ügyletet, amely egyben azt is jelentené, hogy a 4iG- csoport sikeresen végrehajtotta első nemzetközi akvizícióját. A tranzakciót nem csak cégcsoportunk növekedésében gondolom meghatározónak, hiszen egy

olyan megállapodást készítünk elő, amely Magyarország számára is új kapukat nyithat az űriparban, illetve az űrtávközlés területén

– idézi a közlemény Jászai Gellértet, a társaság elnök-vezérigazgatóját.

A SpaceCom évtizedes technológiai tapasztalata, innovatív megoldásai, globális piacismerete, valamint szakembergárdája nagymértékű támogatást biztosíthat a CarpathiaSatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához. Így

az akvizíció a tudástranszfer, valamint a nemzetközi stratégiai együttműködések kialakítása szempontjából is fontos lépés

számunkra – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A közlés szerint az előzetes megállapodás értelmében

a 4iG és leányvállalatai a zárt körű tőkeemeléssel abszolút irányító többségi tulajdont szereznének az izraeli társaságban.

Az akvizíció megvalósítása érdekében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek augusztusra várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot SpaceCom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

A 65 millió dollár értékű tranzakció zárása 2021 őszére várható,

melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a társaság közgyűlése és az izraeli kommunikációs minisztérium is hozzájáruljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.