időjárás 19°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Kézzelfogható cél a kétszázezer forintos minimálbér

Nagy Kristóf
2021.06.09. 14:56

Egyértelműen fontos lépésnek tartja a jelentős minimálbér-emelést Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a szakszervezetek régóta hangsúlyozzák, hogy érdemi minimálbér-felzárkóztatásra van szükség, mivel a környező országokénál alacsonyabb a kötelező legkisebb kereset. A szakszervezeti vezető hozzátette, a középfokú végzettséghez kötött kötelező legkisebb bér, vagyis a garantált bérminimum jóval többeket érint, ugyanakkor a minimálbér emelése is kiemelten fontos céljuk a képviseleteknek, így bármikor készek tárgyalni egy újabb bérmegállapodásról.

A minimálbér tervezett emelését a mai Világgazdaság-konferencián jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: Elérendő cél a 200 ezer forintos minimálbér. Ezt az összeget a miniszterelnök szerint csak úgy lehet egy vagy két lépcsőben elérni, ha a kis- és középvállalkozásoknak jelentős adókönnyítéssel párosul a kötelező legkisebb kereset emelése. A minimálbérrel kapcsolatban a miniszterelnök emlékeztetett, hogy hazánkban a rendszer kétszintű: a garantált bérminimum fontosabb eleme a rendszernek, mint a minimálbér, így ezt célszerű nemzetközi összehasonlításban alkalmazni.

A minimálbér összege februártól 167 400 forint. A kétszázezer forintos összeg eléréséhez tehát 19,5 százalékos emelésre lenne szükség. A nemzetközi összehasonlításban ez azt jelentené, hogy a magyar kötelező legkisebb kereset az emelést követően hozzávetőleg a cseh minimálbér összegével megegyező lenne.

A minimálbéren foglalkoztatottak száma alacsony, a munkavállalók öt-hat százalékát érinti hivatalosan. Ugyanakkor számítási alapja egyebek mellett a szociális juttatásoknak, például a gyermekvállaláshoz kötött támogatásoknak, de az őstermelők adózásában is meghatározó szerepe van az összegnek.

A garantált bérminimum jelenleg bruttó 219 ezer forint. A minimálbér kétszázezer forintra emelésével a mintegy egymillió munkavállalót közvetve vagy közvetlenül érintő bérminimumnak is emelkednie kellene, a folyamat pedig a magasabb kereseteknél is fizetésemelésekhez vezet. A bérminimum nemzetközi összevetésben magasabb, mint a környező országokban alkalmazott minimálbérek.

Magyarország újraindul!

Visszakapják a befizetett adót a gyermekes családok – jelentette be Orbán Viktor

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.