Pozitív üzemi eredménnyel zárta 2020-at a Mátrai Erőmű

Az MVM által kifizetett vételár a tranzakciókor az erőmű könyveiben nyilvántartott saját tőke értékének a töredékét tette ki.

Magyar Nemzet
2021. 06. 01. 17:20
null
Egyelőre nem látni, mi lesz a Mátrai Erőmű sorsa Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MVM irányítása alatt a Mátrai Erőmű 2020-ban megőrizte a munkahelyeket, szavatolta az ellátásbiztonságot, előállította az országnak nélkülözhetetlen mennyiségű villamos energiát. Elindult a vállalat modernizációja, és az ehhez szükséges források bevonása, amely biztosítja az ipari park jövőjének, fejlődésének lehetőségét is – közölte a társaság annak apropóján, hogy elkészült a létesítmény 2020. évi pénzügyi beszámolója.

A Mátrai Erőműnél nem volt vagyonvesztés.

A tranzakciókor az erőmű könyveiben a saját tőke értéke 75 milliárd forint volt, tehát ennek a töredékét tette ki a független értékelés alapján megállapított 17,44 milliárd forintos vételár.

A Mátrai Erőmű a működés racionalizálása révén nyolcszázmillió forintos pozitív működési eredménnyel zárta a 2020-as évet. Az adózott eredményt negatívan befolyásolta a szén-dioxid-kvóták növekvő beszerzési ára, illetve a tárgyi eszközök értékének az egyszeri technikai korrekciója. Ez utóbbi tétel a vásárláskor ismert volt, a vételár megállapításánál figyelembe vették, és a társaság a számviteli szabályoknak megfelelve kezeli.

Nem volt vagyonvesztés
Fotó: Bach Máté

A tulajdonos a Mátrai Erőmű átalakítását transzparensen kívánja megvalósítani, ennek megfelelően a tranzakció 2020. márciusi zárását követően a múlt év zárásakor a számviteli törvény előírásainak megfelelően a társaság könyveiben a saját tőke korrekciós

elszámolásait elvégezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.