Megemelik az emeletes vonatokat a szolnoki járműjavítóban

Olyan berendezést telepített a MÁV, amellyel egy teljes KISS motorvonatot egyben a magasba lehet emelni, hogy kiszerelhessék alóla a forgóvázakat.

2021. 07. 05. 13:44
null
20191028 Szolnok fotó: Mészáros János MJ Új Néplap Bemutatták az új motorvonatot. Hatszáz férőhelyesek, de akár ezer embert is biztonságosan elszállítanak azok a KISS motorvonatok, melyeket 2020 februárjában indít a Szolnok-Budapest vonalon is a MÁV-START. Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Egy teljes KISS-szerelvényt képes megemelni a MÁV új berendezése
MTI/Máthé Zoltán

Átadták a MÁV szolnoki járműjavítójában a KISS motorvonatok karbantartására kialakított, nyolcezer négyzetméteres csarnokot – áll a vasúttársaság lapunkhoz eljuttattott közleményében. A csarnokban két vizsgálócsatornát építettek ki mindkét vágány teljes hosszában, amelyek LED-es megvilágítást kaptak. A járművek tetején lévő részegységekhez az erre a célra fejlesztett mobil állványok biztosítják a hozzáférést.

A karbantartó bázisra Magyarországon egyedülállóan egy teljes KISS motorvonat – forgóvázakkal együtt történő – egyidejű emeléséhez Emanuel gyártmányú, 24 önálló emelőoszlopból álló csoportemelő rendszert telepítettek.

Az emelés biztonságát a mai kor színvonalának megfelelő, integrált vezérlési és védelmi funkciók segítik elő. Az emelőoszlopok a használaton kívüli időszakban könnyen mozgathatók, ezáltal a járművek minden része hozzáférhető a karbantartási feladatok elvégzésekor. Már korábban elvégezték a csarnokba vezető mindkét vágány villamosítását, így a motorvonatok tolatómozdony igénybevétele nélkül a csarnok bejáratáig tudnak közlekedni – közölte a MÁV. Jelenleg már tíz KISS-szerelvény közlekedik a váci és a ceglédi vonalon, illetve nyáron minden hétvégén a Balatonra is lehet utazni az emeletes motorvonatokkal. Az elkövetkező hetekben kilenc további emeletes motorvonat érkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.